"Klart att nazisterna har påverkat"

Elevansökningarna till Kärrtorps gymnasium har minskat med hälften. Enligt elever och rektorer kan det bero på den nazistiska aktiviteten. "Vi har hamnat på en politisk kamparena som vi inte bett om", säger rektor Anna Ceder.

  • Publicerad 10:25, 27 feb 2015

Rakel Wiberg går sista året. För henne och hennes jämnåriga kamrater i skolbiblioteket råder det ingen tvekan om att den högerextrema verksamheten som satt deras skola i nationellt fokus avskräcker. Trots att det är vuxna män – alltså inte elever – som till synes av en slump valt den här förortsskolan som reklampelare för sitt rasistiska hat.

LÄS ÄVEN Fler får fängelse efter attacken i Kärrtorp

– Klart att nazisterna har påverkat. Det är jätteobehagligt att se deras klotter. Jag har verkligen fått deras propaganda rakt i ansiktet, säger Rakel Wiberg.

Mindre populärt

Utbildningsförvaltningens siffror gäller förstahands­sökande. 2013 hade Kärrtorps gymnasium 323 sökande, varav 51 från andra kommuner. I år landade de på 164 respektive 26. Häften har försvunnit på två år, något som inte går att förklara med annat än minskad popularitet.

Gänget berättar att det går blixtsnabbt för en skola att få dåligt rykte. Vänskapskretsar som sprids ut över stan efter högstadiet håller kontakt via sociala medier och en statusuppdatering om att ”det är inte kul att mötas av hakkors i plugget” sätter spår.

– När vår årskull var här på öppet hus 2012 var det smockat och alla man känner kom. Nu senast var det mycket färre intresserade på plats. Tidigare har Kärrtorp klarat sig på sitt goda rykte. Det är annorlunda nu. Skolan borde börja göra mer reklam för sig. Något drastiskt måste till om situationen ska gå att rädda, säger Selma Brodrej.

För tjejerna älskar sin skola. De talar sig varm för utbildningen och lärarna, även om de säger att det är ”lite väl maxat med plugg”. Ändå skulle de i dagsläget inte rekommendera gymnasiet. Det skamfilade ryktet skapar enligt dem en ond cirkel som gör att intagningskraven sänks, mindre studiemotiverade elever kommer in, det blir stökigare. Studieron försvinner. Och ryktet blir sämre.

Fortsatt nazistisk aktivitet

Det var i november 2013 som nazisterna trappade upp sin kampanj. Klotter och affischer dök upp på nätterna. Mycket av det på skolan. I december 2013 skedde den brutala naziattacken på demonstrationen, som blev en riksnyhet. Sedan dess har deras aktiviteter i Kärrtorp kommit och gått, men aldrig helt dött ut. Senast i januari utförde de en aktion mot skolan för att håna minnet av Förintelsen.

Eleverna förstår att för människor inne i stan kan Kärrtorp framstå som en nazistinfesterad och farlig förort – något som inte är sant. De vill inte överdriva det som hänt och fortfarande händer. Samtidigt säger tjejerna att det är många fler aktioner som utförts som inte rapporterats i media.

”Påverkar negativt”

På rektorsexpeditionen är de väl medvetna om problematiken. Även om rektorerna Göran Nilsson och Anna Ceder lyfter bidragande orsaker, som skiftande utbildningstrender och minskande barnkullar, till den minskande populariteten. De känner sig oskyldigt drabbade.

– Det här har fått oerhört mycket uppmärksamhet i media och givetvis påverkar det negativt. Men det har skett i det lokala området och har egentligen inte med oss att göra. Vi har inget intresse av att förvandla skolan till en politisk arena, säger Anna Ceder.

Som moteld mot den negativa stämpeln säger de att de bara kan fortsätta att sköta skolan på bästa sätt möjligt. ”Vårt gymnasium är jätte­fint och vi är stolta över det, bättre marknadsföring finns inte”, förklarar rektorerna.

– Vi kan inte ta ansvar för sådana här extrema politiska strömingar som finns i hela samhället. Vi kan bara ta ansvar för oss själva. Och ska vi se något positivt i det här så har det väckt ett stort elevengagemang för alla människors lika värde, säger Göran Nilsson.

”Minskat tryck på förortsskolorna”

Jan Holmquist är gymnasiedirektör på Stockholms utbildningsförvaltning. Han säger att Kärrtorps gymnasium är en attraktiv skola som snabbt rasat i popularitet. Han vill inte spekulera allt för mycket i om det beror på nazismen.

– Men det är inte bra att Kärrtorp figurerar i de här sammanhangen. Det går inte att utesluta att det påverkat. Samtidigt lever vi i en dynamisk skolmarknad som är unik i Sverige. Många faktorer spelar in. Till exempel har Värmdö gymnasium ökat under samma tid.

I första läget så kan det här resultera i justeringar i utbudet av utbildningar, för att försöka locka fler elever i det slutgiltiga valet i april. I det långa loppet, om inte kurvan vänder, kan det få ekonomiska konsekvenser då intäkterna är baserade på antalet elever. Då kan det bli tal om personalnedskärningar och, i värsta fall, nedläggning. Det har bland annat skett i Farsta.

– Rent generellt kan jag säga att det är minskat tryck på skolorna ute i förorterna.

Visa merVisa mindre

Gymnasievalet i Kärrtorp

Siffrorna gäller förstahandssökande till nationella program, oavsett behörighet.

2013: 323, varav 51 från andra kommuner.

2014: 192, varav 32 från andra kommuner.

2015: 164, varav 26 från andra kommuner.

Det kommunala gymnasiet har 1 085 elever 2014/2015.

Källa: Utbildningsförvaltningen.

Visa merVisa mindre