Här finns plats för 20 000 döda men efter 20 år är det glest mellan gravarna. Kyrkogårdsförvaltningens chef Mats Larsson guidade oss runt på Strandkyrkogården. Foto: Agnes Stuber

Glest mellan gravarna på Söderorts bortglömda bengård

Den stora begravningsplatsen i Skrubba byggdes för att man trodde att Skogskyrkogården skulle bli full. Det blev inte så. På den obskyra Strandkyrkogården ligger nu knappt någon.

  • Publicerad 14:07, 15 jun 2015

Sekulariserade svenskar har prioriterat bort döden

Totalt 1 000 människor har begravts på Stockholms nyaste kyrkogård sedan invigningen 1996. Det är väldigt lite då det finns plats för 20 000 stycken på dessa 25 hektar.

– Det här planerades innan man mer aktivit började återta gravar så att de går att återanvända. För du får bara ligga där i 25 år. Sedan kan anhöriga förlänga gravrätten genom att betala extra, säger Mats Larsson, sedan åtta år är direktör på kyrkogårdsförvaltningen.

Enda stället i landet för sikher, hinduer och buddhister

Förra året skedde här bara 85 stycken gravsättningar, att jämföra med totalt 5 600 i hela kommunen. Världskulturarvet Skogskyrkogården tog hand om 3 000 av dem.

Muslimer och mandéer – en kristen tro med cirka 100 000 utövare i hela världen, främst i Irak och Iran – har egna kvarter här. Detsamma häller sikher, hinduer och buddhister, som också har ceremoniplatser.

– Buddhisterna, sikher och hinduer är vi ensamma om i Sverige. Strandkyrkogården är faktiskt rätt känd i branschen, säger Mats Larsson.

Svenskarna för upptagna för döden

Just muslimer, som såklart har sitt kvarter vänt mot Mecka, har blivit vanligast på Strandkyrkogården.

– Sekulariserade svenskar har prioriterat bort döden. Anhöriga vill att det ska tajma med semester och jobb. Människor med andra religioner och kulturer släpper allt och sluter upp när det är dags att ta farväl, säger han om att huvudstaden har längst tid i landet mellan död och jordfästning. Snittet ligger på 27 dagar. En muslimsk begravning däremot ska ske inom 48 timmar.

Låga dödstal på väg upp

Begravningsskatten för alla stockholmare går på 7.50 öre per intjänad hundralapp, oavsett om de är med i kyrkan eller ej. Det är lägst i landet. Kyrkogårdsförvaltningen har cirka 200 miljoner kronor i budget och cirka 100 anställda året runt.

– Just nu sjunker dödstalen i vår kommun. Men om tio år kommer kurvan att gå upp igen.

Vad är det då som händer om ett decenium? Jo, 40-talisterna är då över 80 år och det blir dags för dem att dö.

Unik chans att ligga bland träden

Vill du ta din sista vila ute i skogen bland blåbärs- och lingonris är det här platsen för dig. Skogsbegravning var från början ursprungstanken med hela projektet och är det som gör platsen unik.

Att ligga bland träden är mest för de i urnform, det vill säga de kremerade, men det finns även skogsplats för kistor. Trots att det är hårt jobb att gräva upp marken.

De döda behöver en lokal

Det finns ingen lokal där det går att ha en minnesceremoni. Sådant sköts ofta på Skogskyrkogården och sedan begravs den avlidne här. Men det finns en politisk idé, om än ingen plan kring tid eller budget, om att bygga en lokal där alla religioner kan ha ritualer. Det skulle göra Strandkyrkogården mer poppis.