Kommunstyrelsen i Sundbybergs ordförande Peter Schilling (S) hoppas att han inte behöver använda möjligheten att stänga parker vid trängsel. Foto: Stefan Källstigen

Vakter ska rondera under nationaldagen

Sol, nationaldag och examenstider – som upplagt för parkhäng. Men bildas folkhav hotas populära platser av nedstängning. Kommunstyrelsens ordförande om nya lagen: “Hoppas att vi slipper använda den”.

  • Publicerad 01:15, 25 maj 2021

Är det en fin nationaldag får vi ha extra rondering.

Varma vårdagar brukar människor flockas i parker – ett vimmel som myndigheterna inte vill se men befarar när högre temperaturer, skolavslutningar och nationaldagsfirande väntar.

Därför finns nu en lag som ger kommunerna rätt att stänga ner platser som parker och badplatser om det finns risk för stora folksamlingar och trängsel. Det gjordes i Uppsala och Lund på Valborg.

Kommunstyrelsen i Sundbybergs ordförande Peter Schilling (S) tycker det är bra att möjligheten nu finns.

– Men jag hoppas att vi slipper använda den, säger han.

Inte använt lagen

Än så länge har inte Sundbybergs stad använt sig av den nya lagen. Men nu är värmen här och snart också nationaldagen. Och även om staden inte ska anordna sitt vanliga firande på Golfängarna kan det finnas en risk att många samlas där eller i en annan park vid bra väder – därför kan det bli aktuellt att ordningsvakter håller extra koll den 6 juni till exempel.

– Är det en fin nationaldag får vi ha extra rondering. Dels för att hålla Sundbyberg tryggt överhuvudtaget, men också för att ha span på folksamlingar, säger Peter Schilling.

Att stänga Golfängarna eller annan park på förhand är dock inte speciellt troligt, säger Peter Schilling.

– Nej, vi tror inte att det kommer behövas. Men att vi kommer förstärkt bevakning är jag övertygad om som sagt, säger han.

Vad har du för uppmaning till sundbybergarna nu när värmen och helgdagar kommer?

Håll ut, håll avstånd och tvätta händerna. Det blir inte roligare än så här förrän 60-70 procent av befolkningen är vaccinerade och det blir ofarligt att träffas igen. Så håll er hemma, samlas inte för snart är det här verkligen slut.

Då kan en park spärras av

Sedan i mars får kommuner med stöd av pandemilagen förbjuda människor från att visas på platser där det finns en “påtaglig risk för trängsel”.

Det kan till exempel vara parker, badplatser eller kommunala grillplatser.

Ett förbud kan bli aktuellt om det är hög smittspridning i en kommun och om varmare väder då lockar folk till att samlas.

De som bryter mot ett tillträdesförbud riskerar upp till 2 000 kronor i böter, en bot som polisen utfärdar.

Ett beslut om förbud fattas av kommunstyrelsen i samråd med smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Ett vistelseförbud ska gälla en tydligt avgränsad plats under en begränsad tid.

Källa: Regeringskansliet

Visa merVisa mindre

Avlägset. Även om inte staden anordnar något nationaldagsfirande på Golfängarna kommer antagligen vakter bevaka området extra 6 juni. Foto: Mitt i

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29