Flera brott. De häktade är misstänkta för flera fall av stämpling till mord, förberedelse till mord och grova vapenbrott.  De ska också ha legat bakom nyrekrytering till gängen. Foto: Åsa Sommarström/Mostphotos

Stort tillslag mot kriminellt nätverk i Rissne

Sju personer i ledarskiktet av ett kriminellt nätverk i Rissne greps förra veckan av polisen. – Jag är övertygad om att dessa gripanden kommer att göra stor skillnad i området och minska antalet grova brott, säger Anders Djurestad, tf chef i lokalpolisområde Solna.

  • Publicerad 14:57, 16 nov 2020

Personerna greps förra veckan i Sundbyberg, Borås och Spanien. Alla sju är enligt polisen misstänkta för allvarlig våldsbrottslighet och kopplade till Rissne.

– Vi har med denna insats gripit stora delen av ledarskiktet i ett kriminellt nätverk som skapar problem och otrygghet i ett utanförskapsområde i norra Stockholm. Utredningen har pågått sedan i somras och bevisläget ger att vi nu har flera häktade, säger Anna Benedetti som arbetar med den grova brottsligheten vid polisen i region Stockholm.

I Sundbyberg greps flera personer tidigt på morgonen den 11 november. Männen häktades sedan på fredagen.

Männen är misstänkta för flera fall av stämpling till mord, förberedelse till mord och grova vapenbrott. De ska också legat bakom nyrekrytering till gängen.

– Parallellt försöker vi ha så hög närvaro vi kan i Rissne för att öka tryggheten. Jag är övertygad om att dessa gripanden kommer göra stor skillnad i området och minska antalet grova brott. Vi ska nu, tillsammans med andra samverkanspartners, öka trycket för att dels stoppa nyrekryteringen, dels låsa in dem som inte vill sluta, säger Anders Djurestad, tf chef i lokalpolisområde Solna. 

Under våren 2020 knäckte Europol, med hjälp av fransk polis, de krypterade telefoner som personer i kriminella miljöer använde för att kommunicera. Detta har kunnat användas även i detta ärende.

– Möjligheten att läsa krypterade meddelanden har stärkt bilden och bevisläget och varit till hjälp. Vi har parallellt lagt ett stort jobb för att följa och kartlägga de här personerna som vi vet har tunga roller i kriminella nätverk, säger Anna Benedetti.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Jeanette sadlade om till torghandlare under pandemin

Nyheter Vill inspirera fler att byta jobb i coronatider Sundbybergsborna och samborna Jeanette Lindblom och Armanch Saleh har båda enskilda firmor inom hälsa respektive dans. Pandemin stoppade ett stort evenemang och förde dem rakt in i bärbranschen.lördag 19/6 1:15

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37