Ökning.Tittar man på perioden januari-mars och jämför året före var det sex procent fler brott i nära relationer i Sundbyberg som anmäldes under våren. Foto: Mostphotos

Stort mörkertal trots ökade anmälningar om brott i nära relationer

Polisen i Sundbyberg ser en viss ökning av anmälningar för brott i nära relationer under våren 2021. Men likt kvinnojouren och Sundbybergs stad befarar man ett stort mörkertal.

  • Publicerad 01:15, 10 jun 2021

"Vi vet att mörkertalet vad gäller brott i nära relationer är stort".

Den 13 maj beordras polisen till en adress i Sundbyberg efter att en man uppgivit att han skadat en kvinna han har en relation med. Kvinnan hade skador i ansiktet och fördes med ambulans till sjukhus. Mannen greps misstänkt för grov misshandel.

Händelsen är inte på något sätt isolerad. I Sundbyberg ökade antalet polisanmälningar om brott i nära relationer till exempel med 82 procent under februari 2021 jämfört med samma månad året före.

I februari 2020 anmäldes totalt 17 brott i urvalet, medan siffran för samma månad i år är 31, enligt Sundbybergs kommunpolis Johanna Lehnberg.

Tittar man på hela perioden januari-mars och jämför året med i fjol är ökningen dock betydligt mindre – sex procent fler brott i nära relationer i Sundbyberg anmäldes under våren.

Mörkertalet stort

Mitt i berättade för en tid sedan att Kvinnojouren i Sundbyberg uppger att det hos dem har varit oroväckande tyst under pandemin från kvinnor som vill söka stöd. Skälet tros vara att tillfällen att söka hjälp blivit färre då många sitter hemma och isolerade med sina förövare.

Inte heller staden har märkt av fler ärenden om våld i nära relationer, Men precis som Kvinnojouren väntar sig staden att många kvinnor kommer att söka stöd efter att restriktionerna släpps.

Men även om det alltså syns en viss ökning av anmälningar hos polisen, och då främst under februari, betonar även Johanna Lehnberg att den anmälda brottsligheten inte nödvändigtvis speglar den faktiska brottsligheten.

– Vi vet att mörkertalet vad gäller brott i nära relationer är stort. Polisen ser mycket allvarligt på denna typ av brottslighet och strävar alltid efter att utveckla vårt arbete för att förebygga brott, bidra till lagföring av gärningspersoner och stötta den brottsutsatta, skriver hon.

Fotnot: Polisens statistik för brott i nära relationer i detta fall bygger på ett urval av brott och inte alla som kan ingå inom brott i nära relationer.

Kontakter om du eller någon annan utsätts för våld

Polisen. Ring 112 om det är pågående våld. Gör en anmälan till polisen om du misstänker att det pågår våld i en relation.

Socialtjänsten i Sundbyberg: 08-706 88 00.

Socialjouren: Vid akut ärende som inte kan vänta tills den ordinarie socialtjänsten öppnar kan du vända dig till socialjouren på 010-444 05 00.

Kvinnojouren Sundbyberg: 08-684 228 28.

Stjärnjouren är Sundbybergs trans- och tjejjour: 08-628 76 10.

Ungarelationer.se ger stöd och information till dem under 20 år som blivit utsatta i en relation.

Origo hjälper dem som mellan 13-26 år och känner sig kontrollerad av familj och släkt: 020-25 30 00.

Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd dygnet runt. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Tel: 020-50 50 50.

Manscentrum. Hit kan män vända sig för att få hjälp att ta sig ur ett destruktivt beteende. Tel: 08-6431183.

https://www.sundbyberg.se/vinr finns fler kontaktuppgifter till organisationer och myndigheter.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvällsfotbollen är i gång igen på Örvallen

Nyheter Och i år expanderar kvällsfotbollen till Rissne IP Kvällsfotbollen har redan börjat på Örvallen. Under årets sommarlov kommer Sundbybergs IK dessutom att köra den uppskattade fotbollen på Rissne IP.onsdag 23/6 9:14

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

Nyheter "Kan vara skillnad mellan liv och död" "Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.måndag 21/6 1:15

Läraren Hanna fick svår covid fyra dagar före sprutan

Nyheter "Efter att ha klarat mig i 1,5 år snubblade jag på mållinjen" I våras skrev Hanna Gustafsons fjärdeklassare på Väsbyskolan brev och ritade teckningar till IVA-personalen på länets sjukhus för att peppa dem. Några månader senare blev hon själv inlagd för svår...söndag 20/6 6:30