I gång. Redan före nyår började man vaccinera på Sundbybergs äldreboenden. Foto: Mostphotos

Snart vaccinerat och klart på Sundbybergs äldreboenen

De som bor på Sundbybergs äldreboenden har fått chansen att ta sin första dos av covid-vaccinet. Innan januari är slut ska alla vara färdigvaccinerade.

  • Publicerad 14:34, 13 jan 2021

Den 29 december fick den första personen i Sundbyberg en dos vaccin mot covid-19. Den historiska händelsen skedde på Solskiftets äldreboende i Rissne.

Och dagen efter hade hela den första vaccineringsgruppen i kommunen, de som bor på äldreboenden, fått möjligheten att ta sin första av två doser.

– Vi kom igång tidigt och innan januari är slut ska alla ha fått två doser, säger Per Koij, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sundyberg.

Var det många som inte ville vaccinera sig?

– Det är alltid några som inte vill vaccineras, men den stora merparten är vaccinerade, säger Per Koij som inte kan säga exakt hur stor andel som tog sprutan.

Vårdpersonal näst på tur

Om tre veckor får brukarna den andra dosen – då kan de förklaras helt vaccinerade mot covid-19.

Nästa grupp som sedan ska vaccineras mot covid-19 är vårdpersonalen.

– Nu kan personalen som jobbar inom äldrevården boka tid för vaccination, säger Per Koij som betonar att staden vill att så många som möjligt tar del av erbjudandet och vaccinerar sig.

Inga tidsram för resten

Även de som har hemtjänst ska vaccineras tidigt, men det sköts av regionen. Per Koij tror att den vaccineringen ska vara i gång i början av februari.

När 70-plussare, riskgrupper och därefter resten av befolkningen kan börja vaccineras har inte kommunen fått några tidsramar för ännu.

Men en god nyhet är att det just nu inte ska finnas någon smitta på äldreboenden i Sundbyberg. Och att inga fler äldre på boenden har avlidit på grund av corona under vintern

– Vi har haft väldigt lite smitta och det var därför vi inte begärde besöksförbud i december, säger Per Koij.

Innan januari är slut ska alla på äldreboenden ha fått två doser, säger Per Koij, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sundbyberg. Foto: Foto Privat

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fortkörare upprör Ursviksbor

Nyheter "Kör som galningar" Ursviksbon Anton Smith tröttnade på fortkörarna utanför hans hus och skapade en mjukvara som kunde mäta hastigheten. Resultatet visade att 75 procent av bilisterna i området körde för fort.fredag 23/7 16:21

Staden tar nya tag för att bygga om vid Milot

Nyheter Bostäder ska göra att området känns tryggare Nu tar Sundbybergs stad nya tag med att utveckla Milotområdet i Ursvik – den här gången även med bostäder. "Det ska bli en port mot naturen, istället för en barriär, säger Stefan Bergström (C).måndag 19/7 16:17

Sörab vill att fler slänger sina grovsopor i Rissne

Nyheter Groavfallspunkten öppnade i mars på Valkyriavägen Efter en lång väntan öppnade till slut en grovafallspunkt i Rissne. Men trots längtan är det relativt få slänger sina sopor där.fredag 16/7 11:45