I gång. Redan före nyår började man vaccinera på Sundbybergs äldreboenden. Foto: Mostphotos

Snart vaccinerat och klart på Sundbybergs äldreboenen

De som bor på Sundbybergs äldreboenden har fått chansen att ta sin första dos av covid-vaccinet. Innan januari är slut ska alla vara färdigvaccinerade.

  • Publicerad 14:34, 13 jan 2021

Den 29 december fick den första personen i Sundbyberg en dos vaccin mot covid-19. Den historiska händelsen skedde på Solskiftets äldreboende i Rissne.

Och dagen efter hade hela den första vaccineringsgruppen i kommunen, de som bor på äldreboenden, fått möjligheten att ta sin första av två doser.

– Vi kom igång tidigt och innan januari är slut ska alla ha fått två doser, säger Per Koij, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sundyberg.

Var det många som inte ville vaccinera sig?

– Det är alltid några som inte vill vaccineras, men den stora merparten är vaccinerade, säger Per Koij som inte kan säga exakt hur stor andel som tog sprutan.

Vårdpersonal näst på tur

Om tre veckor får brukarna den andra dosen – då kan de förklaras helt vaccinerade mot covid-19.

Nästa grupp som sedan ska vaccineras mot covid-19 är vårdpersonalen.

– Nu kan personalen som jobbar inom äldrevården boka tid för vaccination, säger Per Koij som betonar att staden vill att så många som möjligt tar del av erbjudandet och vaccinerar sig.

Inga tidsram för resten

Även de som har hemtjänst ska vaccineras tidigt, men det sköts av regionen. Per Koij tror att den vaccineringen ska vara i gång i början av februari.

När 70-plussare, riskgrupper och därefter resten av befolkningen kan börja vaccineras har inte kommunen fått några tidsramar för ännu.

Men en god nyhet är att det just nu inte ska finnas någon smitta på äldreboenden i Sundbyberg. Och att inga fler äldre på boenden har avlidit på grund av corona under vintern

– Vi har haft väldigt lite smitta och det var därför vi inte begärde besöksförbud i december, säger Per Koij.

Innan januari är slut ska alla på äldreboenden ha fått två doser, säger Per Koij, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sundbyberg. Foto: Foto Privat

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36