Rånmord i Rissne, Sundbyberg Foto: Mikael Andersson

Så stöttar staden efter mordet

Fältare och personal på plats om någon behöver prata. Så hanterar Sundbyberg stad chocken och sorgen efter mordet på en flerbarnsfar vid en bankomat i Rissne.

  • Publicerad 01:15, 9 jan 2021

Den 45-årige mannen mördades i Rissne centrum i lördags kväll då han höggs ihjäl av en för honom okänd gärningsman

Till Aftonbladet har mannens flickvän berättat hur de spenderat kvällen på en restaurang och att pojkvännen bara skulle gå ut för att ta ut pengar ur en bankomat.

– Det är alldeles fruktansvärt och går knappt att hantera. Jag tänker på hans barn och vilken oerhörd tragedi det här är, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

Han berättar att staden har aktiverat sin Posom-grupp (Psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer) där det finns personer som hjälper anhöriga att komma i kontakt med vården.

Staden har haft fältare på plats efter mordet och det kommunala fastighetsbolaget Förvaltaren har sett till att det finns personal i stadsdelen som finns där om folk vill prata.

Peter Schilling (S) kommunstyrelsens ordförande. Arkivbild. Foto: Anna Wettergård

Peter Schilling säger att han förstår att mordet skapar en rädsla hos människor i Rissne.

– Man kan säga hur många gånger som helst att det här är en psykiskt sjuk människas vansinnesdåd som inte är kopplat till det långsiktiga arbete som sker i Rissne. Men jag förstår att folk blir rädda och vi försöker lugna ner människor genom att vara närvarande.

Efter mordet släppte polisen bilder på den misstänkte mördaren för att hitta honom. På onsdagskvällen greps en misstänkt 20-åring i södra Stockholm.

Polisen har sedan tidigare planer på att sätta upp egna kameror i Rissne för att störa kriminalia i området, men planerna har skjutits upp på grund av andra prioriteringar. Peter Schilling tycker att det faktum att mördaren kan ha fastnat på film talar för att poliskameror ska sättas upp.

– Vi måste göra allt för att bekämpa kriminalitet. Kamerorna kanske marginellt avskräcker kriminella från att begå brott, men de kameror som finns i Rissne hjälpte polisen nu, säger han.

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger Anne...torsdag 21/1 1:15