Marica Johansson, vd för Lokalfastigheter AB i Stora Ursviks gård som staden nu hoppas kan rustas och komma till användning. Foto: Claudio Britos

Nya tag för att rädda igenbommade huset

Övergivet och igenbommat. 1800-talhuset vid Kymlingeskolan har inte fått mycket kärlek, men nu ska staden ta nya tag och hoppas kunna öppna kåken för allmänheten.

  • Publicerad 01:15, 23 nov 2021

Det är dags att vi tillvaratar potentialen som finns i byggnaden

Mitt bland alla nya hus står Stora Ursviks gård tom, nedgången och med plankor uppspikade framför fönstren.

Personal från kommunen låser upp dörren åt oss och förutom att vi möts av en stark lukt av gammalt och fuktigt hus springer också många nyfikna barn fram för att se vad som egentligen finns i det gamla huset.

– Vi får börja om från scratch och gå igenom huset. Se vad det är i för skick och vad man kan göra, säger Marica Johansson, vd för
Lokalfastigheter i Sundbyberg AB.

Politiskt beslut

För nu har nämligen kommunstyrelsen bestämt att det ska inledas en förstudie om vad som ska hända med byggnaden.

– Huset är unikt i miljön den står där den möter en helt ny stadsdel. Det är dags att vi tillvaratar potentialen som finns i byggnaden, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C).

Men det kommer att kräva en hel del jobb för att få ordning på huset. Det finns en liten toalett som säkert varit vit någon gång i dess liv. Det är graffitimålningar på hela övervåningen och på golvet ligger proppar, en dunk spolarvätska och kaffemuggar.

Men det står också en fin gammal spis från 1800-talet i huset som är timrat och har fin pärlspont på några väggar.

Bevarat. I gården finns också en gammal spis som är från 1895 enligt märkningen på den. Foto: Claudio Britos

Får se vad det fylls med

Exakt vad som kommer att fylla huset om och när det rustas är för tidigt att säga, det ska också utredas. Men en möjlighet är att skolan får tillgång till huset på dagarna och att allmänheten får det på kvällarna.

– Att kunna ha både skolverksamhet och tillgängliggöra för allmänt bruk tycker jag är en bra kombination, säger Stefan Bergström.

Trädgården utanför är också tänkt att återställas till en gårdsträdgård från 1800-talets slut. Den skulle Stefan Bergström kunna tänka sig kan kombineras med stadsodling.

Det här är dock inte första gången staden försöker rädda gården och göra något vettigt av den. Marica Johansson tror att det som talar för att man kommer till skott den här gången är att det finns ett genuint intresse att använda huset vid skolan på ett bra sätt.

– Det här huset sticker verkligen ut och eftersom det är k-märkt behöver vi hantera det på ett klokt sätt och göra något som tillför staden något.

Byggdes 1873

Ursviks gård har funnits sedan minst 1500-tal men gårdsplatsen har ett ursprung som kan härledas så långt tillbaka som till medeltid, möjligen till och med forntid.

Gården har ett kulturhistoriskt värde som en av Sundbyberg äldsta byggnader. Nuvarande mangårdsbyggnaden som står på platsen uppfördes först 1873, äldre konstruktionsdelar daterade innan år 1873 kan dock ingå i stommen.

Gården har byggts om delvis under 1900-talet men mycket av gårdens ursprungliga karaktär är bevarad. Husets tak har dessutom renoverats på senare år.

Bland gårdsägare omnämns Gabriel Oxenstierna som var en av 1700-talets största jordägare.

Gårdens jordbruk avvecklades på 1930-talet och mangårdsbyggnaden användrs som kontor av Försvarets Forskningsanstalt fram till 1993.

En antikvarisk utredning från år 2007 tydliggör att platsens historia är betydande för omkringliggande nybyggda områdes identitet och hembygdskänsla.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58