Ingen ökning. Socialtjänsten i Sundbyberg ser ingen ökning av ärenden angående våld i nära relationer. Foto: Ulrica Andersson

Ingen ökning av ärenden hos staden

Inte heller Sundbybergs stad har märkt av en ökning av ärenden som handlar om våld i nära relationer under pandemin. Men även där befarar man ett stort mörkertal.

  • Publicerad 01:15, 10 maj 2021

Bekräftar att det här är en viktig fråga att jobba med på bred front.

I en sammanställning av länsstyrelsen svarar Sundbybergs stad att socialtjänsten inte har sett en ökning av ärenden om våld i nära relationer under pandemin.

– Men det är viktigt att vi förstår att det här är ett ökat problem under pandemin eftersom människor har många färre fria ytor, säger Marie Lundman-Völkner (S) ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

Förskräckt

Hon är likt många andra förskräckt över den senaste tidens kvinnomord.

– Det bekräftar att det här är en viktig fråga att jobba med på bred front.

Stadens socialtjänst tar emot kvinnor som är utsatta för våld av personer de känner. En relationsvåldssamordnare och två handläggare jobbar med frågorna på heltid.

Stödsamtal, information om rättigheter och  om viktiga myndigheter och ges bland annat. Staden erbjuder också ekonomisk rådgivning och akut hjälp med att hitta boende.

Alla frågas

Alla nya personer som får kontakt med socialtjänsten får också frågor om de utsätts för våld eller utsätter någon för våld. Arbetet innefattar också att jobba mot hedersvåld och människohandel.

Staden samarbetar med flera organisationer, såsom Kvinnojouren i Sundbyberg. Kvinnojouren efterlyser nu mer pengar av staden för att kunna planera sitt arbete bättre.

Marie Lundman-Völker säger att det i nuläget inte går att svara på om föreningsstödet kommer att höjas för Kvinnojouren nästa år.

– Man kan tänka att det behöver öka på många olika ställen, men man behöver bestämma var pengarna kommer mest till rätta. Med det sagt är kvinnojouren ett väldigt viktig komplement som vi samarbetar med, men det går inte att säga i dag hur det blir för 2022.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Han vill ordna en fest vid omtalade bron

Nyheter David hoppas att det kan koppla samman Rinkeby och Ursvik Ursviksbon David Hurtado Gómez vill skapa en fest vid den omtalade bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby. Musik, kultur och mat hoppas han kan hjälpa några eller alla att se Rinkeby med andra ögon.måndag 14/6 10:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21