Idéskiss. Fritidsgårdsverksamheten hamnar i det nya Torghuset när det är färdigbyggt 2024. Foto: Belatchew Arkitekter

Här ska Ursviks nya fritidsgård ta plats

Många har länge velat se en fritidsgård i Ursvik. Den kommer inte hamna Stora Ursviks gård från 1800-talet som en del hoppats på – i stället blir det i en annan, betydligt nyare, träkåk i Ursvik.

  • Publicerad 10:41, 22 nov 2021

Fritidsgårdsverksamheten som staden kallar den hamnar i det nya Torghuset när det är färdigbyggt 2024.

I Förvaltarens planerade trähöghus vid Ursviks Torg, i de västra delarna av stadsdelen, ska staden då hyra in sig, berättar Johan Storåkers (L) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Antalet barn och ungdomar har ökat en lång tid i Västra Ursvik, Lilla Ursvik och Brotorp. Kultur- och fritidsverksamheten har inte helt hängt med så vi behöver öka fokuset på kultur och fritid i dessa områden, säger han.

Nyttjar option

I september bestämde kultur- och och fritidsnämnden att man vill nyttja den option som finns sedan man tog fram programhandlingen för Västra Ursvik – alltså att en option på att ha en fritidsgård i det kommande höghuset.

Men utöver en sådan gård ska det också att finnas plats för andra kulturverksamheter på flera våningsplan.

– Vi planerar att skapa en mötesplats som främst riktar sig till barn och ungdomar som innehåller fritidsgård, bibliotek och kulturskola, skriver kultur- och fritidsförvaltningens förvaltningschef Johan Malmgren i ett mejl.

Öppet. Det också finnas öppna ytor som också ska kunna användas som en social mötesplats för den öppna ungdomsverksamheten. Foto: Belatchew Arkitekter

Långt kvar

Men till 2024 är det långt och efterfrågan på en lokal för ungdomar finns redan i dag. Under tiden som huset byggs jobbar därför staden med att skapa öppna verksamheter i Milotområdet redan nu.

Helst ska det ske i Hus 77, skriver Johan Malmgren som berättar att målet är att komma igång med den verksamheten i Milot under 2022.

Att det tagit så lång tid att få till en gård för ungdomar i Ursvik och Brotorp beror enligt Johan Storåkers bland annat på att det tidigare har funnits åsikter om att det räcker med tre fritidsgårdar i Sveriges minsta kommun, men att analyserna har visat på att det finns ett behov av en till.

– Vi har gjort en hel bra i dess områden, men måste också vara självkritiska och se att vi kan göra mer för unga sundbybergare i denna viktiga del av vår stad, säger Storåkers.

Bibbla. I Torghuset ska det också finnas bibliotek enligt stadens planer. Foto: Belatchew Arkitekter

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tyst från partierna om kommande styre i Sundbyberg

Nyheter M och S jagar brett – oklart slutdatum Det är ännu inte klart vilka som ska styra staden de kommande åren. När det gäller förhandlingarna lägger båda de största partierna locket på.torsdag 6/10 17:29

Polisen har fått "intressanta vittnesmål" efter skott mot buss

Nyheter Besök i Hallonbergen bar frukt "Intressanta vittnesmål" har inkommit efter fredagens skott mot en buss i Hallonbergen, uppger polisen. På måndagseftermiddagen hade ingen ännu gripits misstänkt för gärningen.tisdag 4/10 8:50

Bussbolaget om skjutningen: "Svårt att skydda sig"

Nyheter SL-buss träffades av kulor i Hallonbergen Skjutningen mot en buss i Hallonbergen är en väldigt allvarlig händelse, säger Christer Ekelund på bussoperatören VR. Samtidigt är det svårt för förarna att skydda sig när sådana händelser väl sker.måndag 3/10 16:30