Anders Sundqvist – presskontakt på Förvaltaren. Foto: Pressbild: Beatrice Graalheim

Förvaltaren: Vi tittar på vad som är rimligt att göra

Hyresgästerna tycker renoveringarna är för stora och är rädda för hyreshöjningarna som kommer. Enligt Förvaltaren är renoveringarna rimliga och nödvändiga.

  • Publicerad 11:13, 26 apr 2021

"Då har vi kommit fram till att det är rimligt att vi byter ut alla kök"

För omfattande renoveringar och rädsla för stora hyreshöjningar. Det säger flera av Förvaltarens hyresgäster som är oroliga att många tvingas lämna sina hem i Sundbyberg.

Enligt Förvaltaren tittar man på varje fastighet och gör en bedömning av vad som är tekniskt och ekonomiskt rimligt att göra. Detta gör till exempel att det bara finns två nivåer för renoveringar i Ekdungen där badrum och kök byts ut i alla lägenheter.

– Vi måste tyvärr in bakom köksskåpen för att komma åt stammar, säger Anders Sundqvist, presskontakt på Förvaltaren.

Förvaltaren gör därför bedömningen att det är bättre att samtliga kök renoveras och byts ut nu istället för vid olika tillfällen. Man tror att framtida hyresgäster kommer efterfråga nya och moderna kök när dessa flyttar in och det ska också finnas asbest i de gamla köken.

Slitet hus

I Vargen anses också alla åtgärder vara nödvändiga eftersom det förutom ett stambyte 1998 bara gjorts mindre underhållsåtgärder på huset från 1951. Fasad, tak, fönster, dörrar och tekniska system ska var slitna och i behov av omfattande renovering.

Vad hyreshöjningarna hamnar på är oklart och lär skifta beroende på vilka åtgärder som görs. Men enligt Anders Sundqvist kan man titta på liknande renoveringar på Landsvägen och Sturegatan.

– Där har höjningarna hamnat på runt 40 procent, säger Anders Sundqvist som lovar att Förvaltaren ska hjälpa dem som eventuellt inte har råd att bo kvar att hitta en annan hyresrätt.

Ska spegla värdet

I Vargen är hyresgäster besvikna över att det har varit färre möten än vad Förvaltaren och Hyresgästföreningen kommit överens om tidigare. Här går meningarna isär och enligt Förvaltaren har tre samrådsmöten hållits, men Anders Sundqvist säger ändå att fler möten hade kunnat hållas.

– Samrådet hamnade under pandemin och där hade vi nog gärna haft ett tätare utbyte än vi hade. Pandemin har lärt oss att vi bör erbjuda fler möjligheter till digitala möten, säger han.

Hyresgästföreningen och flera hyresgäster menar också att Förvaltaren gör för lite för att hålla hyrorna nere. Anders Sundqvist menar att hyran ska spegla standarden på lägenheten och läget i staden.

– Vår vilja är att det ska vara ett relevant bruksvärde och då ska det inte vara någon skillnad mellan att bo hos ett kommunalt bolag eller en privat hyresvärd.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29