Dröjer. Förskolenämndens ordförande Ayla Eftekhari (S) vill inte svara på om det lutar åt 15 eller 30 timmar i förskolan för barn till arbetslösa eller föräldralediga. Foto: Pressbild Socialdemokraterna

Fortfarande oklart hur det blir för barn till föräldralediga

Barn som har en föräldraledig eller arbetslös förälder får numera gå kortare dagar i förskolan i Sundbyberg. Beslutet i december upprörde många och skulle ses över – men fortfarande har inga nya besked getts.

  • Publicerad 01:15, 20 sep 2021

1 maj kortades vistelsetiden i förskolan för barn till föräldralediga eller arbetslösa från 30 timmar till 15 timmar per vecka i Sundbyberg. Beslutet togs dock redan i december 2020 och upprörde många föräldrar.

För tio månader sedan startade Emma Weinstock i Ursvik en namninsamling i protest mot beslutet. 727 personer skrev på listan, men Emma har inte fått någon återkoppling från staden sedan i mars då man tackade för hennes engagemang.

– Det verkar inte som att man har brytt sig alls om insamlingen trots att ganska många hade reagerat på den, säger Emma Weinstock och fortsätter:

– Jag tycker det är jättetråkigt att man inte lyssnar på invånarna och tar till sig förslag och kritik. Utan bara kör vidare på sin linje och inte ser till individuella behov utan drar alla över en kam.

Förskolenämndens ordförande, kommunalrådet Ayla Eftekhari (S), säger att man har lyssnat på de protester som kom mot beslutet och att det var ett av skälen till att beslutet sågs över.

I februari sa Ayla Eftekhari att frågan skulle utredas vidare av tjänstemännen. Redan i juni skulle besked om hösten ha getts av politikerna, men beslutet sköts upp eftersom man behövde tid att gå igenom svaren som tjänstemännen gett i frågan.

– Vi har gått igenom det underlag som vi har fått och väntar nu på kompletterande underlag för de frågor vi har, men också på aktuell statistik, säger Ayla Eftekhari.

Statistiken som inväntas är hur beslutet har påverkat verksamheten, både ekonomiskt och ur verksamhetssynpunkt – Ayla Eftekhari tror att statistiken kommer i oktober och sedan ska styret ta sig igenom svaren innan beslut tas.

– I våras hoppades vi att processen skulle gå lite fortare, men vi vill inte heller ta ett nytt beslut innan vi känner att vi har gått igenom allt underlag, säger Ayla Eftekhari

Betyder det att vistelsetiderna kommer att gälla åtminstone året ut i Sundbyberg?

– Ja, det mesta tyder på det.

Vad säger du till de föräldrar som tycker det tar för lång tid?

– Jag förstår dem och politiska processer är ibland lite bökiga. Men det är den här processen vi har och vi har aktuellt statistik att kunna utgå från när vi bestämmer hur vi ska göra framåt.

Kan du säga vad det lutar åt – 15 eller 30 timmar?

– Jag har inget svar på den frågan eftersom diskussionerna pågår och jag kan inte föregå dessa och gissa vad de landar i.

Ändrades i maj

1 maj kortades vistelsetiden i förskolan för barn till föräldralediga eller arbetslösa från 30 timmar till 15 timmar per vecka i Sundbyberg.

Föräldrar kan dock lägga om vistelsetiderna på förskolan så att barnen går 25 timmar i veckan – men då måste barnen följa skolans läsår och vara lediga vid alla skollov.

Barn till föräldralediga eller arbetslösa som är i fritidsålder får sedan 1 maj inte alls gå på fritids.

Beslutet om ändringarna togs redan i december 2020.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29