Fyra personrån anmäldes i lokalpolisområde Solna under höstlovet. I fjol var siffran 13 anmälningar. Foto: Mostphotos

Färre rån under höstlovet

Efter många rån på tidigare höstlov satsade polisen i Solna och Sundbyberg extra mycket på att vara närvarande i år. Något som kan ha gett effekt – under årets lov skedde betydligt färre personrån.

  • Publicerad 12:29, 13 nov 2020

Varje enskilt brott är ett för mycket

Solna och Sundbyberg (lokalpolisområde Solna) har drabbats av förhållandevis många personrån under tidigare höstlov. Både offer och förövare har ofta varit ungdomar.

Därför gjorde polisen i år en extra satsning.

– Kraftsamlingen med polisiär närvaro, volontärer och privata säkerhetsaktörer tycks ha fått effekt, säger Matti Dordlofva, operativ samordnare vid Solnapolisen, i en kommentar på polisens hemsida.

Det polisen gjorde var att kraftsamla med poliser från såväl yttre som inre tjänst. Det fanns därför en stor närvaro i miljöer där ungdomar brukar röra sig.

Polisen startade också en frivilliginsats med volontärer och andra samverkansaktörer.

Och det verkar alltså ha gett resultat. För när satsningen mot personrån under höstlovet summeras syns att antal rånärenden minskat jämfört med tidigare år.

Under 2019 års höstlov anmäldes 13 personrån. I år landade det på fyra anmälningar.

– Vi ser en tydlig nedgång vilket vi givetvis tycker är glädjande, även om varje enskilt brott är ett för mycket, säger Matti Dordlofva.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15