Skjutningen i Visättra i somras, där två barn skottskadades, blev droppen för finansregionrådet Irene Svenonius (M). Nu vill hon ha ett krismöte med regeringen om gängvåldet.

– Det är fruktansvärt att barn ska behöva växa upp i det här, det var bara tur att de inte dog. Nu måste vi göra allt vi kan för att stoppa gängkriminaliteten, säger hon.

Brevet gick iväg till inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson på måndagen.

– De har fått ett flertal datum att välja på, och jag hoppas på skyndsamt svar.

https://www.mitti.se/nyheter/polischefen-kallar-alla-lanets-kommuner-till-stormote-mot-valdet/repuhE!UewuNbKt@2KFfeLVu9LMA/

Men brottsbekämpning är ju inte regionens ansvar?

– Nej, det är statens ansvar. Men det blir en regional fråga när vi ser hur stadsdelar lamslås av gängskjutningar, där alla hamnar i skottgluggen och företagen funderar över om de kan vara kvar. Vi har ju det regionala utvecklingsansvaret. Och våra verksamheter påverkas också. På Karolinska säger de att allt fler skjutningar görs i syfte att döda, inte att skada eller hota, säger Svenonius.

Hon kräver fler poliser i regionens utsatta områden, skärpta straff och att deltagande eller stödjande av gängbrottslighet kriminaliseras.

Det är ju också vad som föreslås i det 34-punktsprogram som regeringen nyligen lade fram?

– Jag har inte sett en enda vidtagen åtgärd, inte ett enda förslag på riksdagens bord. Vi vill ha ett samtal om vad som kan göras så fort som möjligt.

https://www.mitti.se/nyheter/18-skjutna-till-dods-i-stockholm-i-ar-sa-vill-regeringen-stoppa-valdet/repuhx!YxeT@f9b@kzM0q1sXi4SGg/

Irene Svenonius vill även ha insatser i utsatta miljonprogramsområden. Förutom fler poliser utökade integrationsåtgärder, som förstärkt språksatsning och krav på arbetsinsatser för att få bidrag.

Hon vill förutom hårdare straff även se över om straff kan utdömas längre ner i åldrarna.

– Det har ett tydligt signalvärde, att gängkriminalitet inte är en karriärväg. Om skjutningar och knivskärningar inte får några konsekvenser har även det en signalverkan. Det är därför Sverige har högst andel gängskjutningar per capita i Europa.

Tror du att ungdomar som kan komma ifråga är mottagliga för sådana signaler?

– Ja, det är jag övertygad om. Jag tror inte att de eftersträvar att sitta i fängelse.

Irene Svenonius menar att Sverige blivit en fristad för yrkeskriminella, vilket främst drabbar dem som bor i utsatta områden.

– De allra flesta är vanliga skötsamma människor. Många har dessutom flytt från krig och terror. Alla vill de leva tryggt och fredligt.

Hittills år har 19 personer skjutits till döds i länet, och polischefen har nu kallat till ett möte med alla kommuner för att skärpa det brottsförebyggande arbetet.