Förändras. Enskede skola görs om till en F–6-skola, är planen. Foto: Märta Lefvert

Planen: Högstadium i Enskede läggs ner

Högstadiet på Enskede skola läggs ner om fyra år. Det är planen som politikerna ska ta ställning till snart. I stället är tanken att barnen ska gå på en ny skola som ligger vid Enskede gårds gymnasium.

  • Publicerad 12:36, 11 nov 2020

Enskede skola görs om till en F–6-skola och Enskede gårds gymnasium byggs om för att både bli ett gymnasium och ett högstadium.

Detta är förslaget som ska upp på utbildningsnämndens bord, när politikerna har möte den 19 november.

För dyrt att bygga om

Bakgrunden är att det bland annat anses för dyrt att bygga om Enskede skola, samtidigt som områdets kulturhistoriska karaktär gör att det blir svårt att bygga om skolan.

I dag går också många barn i tillfälliga lokaler och staden vill att eleverna får en permanent lösning.

Om förslaget går igenom minskar antalet elever på Enskede skola från dagens 936 elever till ca 670 elever. Då kommer Enskede skola heller inte att byggas om som det var tänkt.

Lärarna följer med

Planen är att det nya högstadiet vid Enskede gård startar hösten 2024. Två år tidigare, hösten 2022, ska det nya gymnasiet på samma plats vara klart.

Enligt förslaget kommer de elever som går på Enskede skolas högstadium vid flytten att erbjudas att följa med. Detsamma gäller de lärare som jobbar där då.

Även elever från Örbyskolan kan få plats i det nya högstadiet vid Enskede gård.

Förslaget innebär också att Sturebyskolans högstadium inte byggs ut som det var tänkt. De elever som går på Sturebyskolan får fortfarande plats på skolans högstadium, men skolan kommer inte kunna ta emot externa elever till högstadiet, som man hade kunnat göra vid en utbyggnad.

I stället föreslås alltså fler elever få plats på den nya skolan vid Enskede gård.

Läs också: Idrottshallen bortbantad när Enskede skola byggs om.