HJÄLTE. Habib Iddrisu mottar Huddinges demokratipris lördagen den 17 oktober vid Vårbybadet. Foto: Christian Lärk

Eldsjälen Habib prisas för sitt engagemang

Habib Iddrisu är eldsjälen som ordnar boot camps, aktiviter på loven och nattvandrar. Nu hedras han med Huddinges demokratipris. – Det ger mig motivation att det jag gör uppskattas, säger han.

  • Publicerad 05:00, 16 okt 2020

Habib Iddrisu kommer gående med en skottkärra lastad med färglada flamingos i plast. Han ska ställa ut dem i rabatten intill Vårbybadet.

– Vi har skapat lite utomlandskänsla här, det är som i Spanien. Vårbybadet är fantastiskt! säger han.

Habib strålar i kapp med höstsolen. Social distansering kan inte hindra hans smittande energi. Och det är den där energin som gör att han tilldelas Huddinges demokratipris 2020.

"Habib Iddrisu sprider glädje, engagemang och vilja till att fysiskt röra på sig för alla åldrar och i hela Huddinge kommun." lyder juryns motivering.

– Jag är jätteglad, det känns i hjärtat. Det ger mig motivation att det jag gör uppskattas, säger Habib Iddrisu.

GLÄDJESPRIDARE. Tillsammans med unga i Masmo och Vårby gård städade Habib Iddrisu Vårbybadet i somras. Här händer roliga aktiviteter hela hösten. Foto: Christian Lärk

"Alla mår bra av att röra på sig"

Habib anordnar aktiviteter för barn och unga med oförtröttlig energi år efter år. Det är boot camps, dans och olika konstworkshops. Han ser även till att vuxna rör på sig genom sina träningspass och vandringar.

Tillsammans med sin fru Shabnam Nikpour driver han kulturföreningen Expose i Masmo. Dessutom leder han nattvandringar i området sedan flera år tillbaka. Allt gör han ideellt.

Vad är det som driver dig?

– Jag är personlig tränare och har sett vad mycket positivt fysisk aktivitet ger. Alla mår bra av att röra på sig. Det ger en massa positiv energi både fysiskt och psykiskt. Alla mår bra av det. Mitt mål är att alla ska må bra.

Flyttat utomhus under pandemin

Habib Iddrisu är känd för sitt engagemang i Vårby och Masmo, men sedan några år tillbaka driver han projektet Friskare Huddinge.

– Jag har ordnat lopp i Segeltorp, boot camp på scenen i Huddinge centrum och boot camp för seniorer i Skogås. Jag är överallt, säger han.

Under en period i våras målade han tavlor på sin balkong med blommotiv för att sprida hopp i oroliga tider.

Habib har märkt av ett extra stort behov av aktiviteter under pandemin, när fler är hemma och har färre sociala kontakter.

Expose's lokal i Masmo är för liten att använda under coronapandemin. Istället har Habib ordnat en massa aktiviteter utomhus.

I höst fortsätter det med socialt distanserad boot camp med max tio deltagare åt gången vid Vårbybadet.

ELDSJÄL. Habib Iddrisu är känd blad barn och unga i Vårby och Masmo. Foto: Christian Lärk

Barnens idol

Allt behöver inte vara uppstyrt. Habib gillar spontana aktiviteter.

Om det bara är fem, sex barn där så plockar han fram rockringar eller boxhandskar och så är en aktivitet igång.

– Många hör av sig och kollar om jag är här. De vet att då händer det alltid något.

Han är ungarnas favorit och idol i Masmo.

– Innan corona gjorde jag alltid high five med dem. Nu får det bli fotbollskickar med skorna, säger han och visar.

Kommunen skriver i motiveringen att man vill visa sin uppskattning så att Habib Iddrisu fortsätter med sitt värdefulla engagemang i många år framöver. För Habib verkar det inte finnas något alternativ – det här är hans liv.

På lördag den 17 oktober delas priset på 25 000 kronor ut.

– Pengarna ska jag använda till att köpa in mer material, det behövs alltid.

Prisat par

Namn: Habib Iddrisu

Ålder: 40

Familj: Frun Shabnam Nikpour, som startade kulturföreningen Expose, och som tidigare har fått Huddinges demokratipris. Två barn.

Bor: Masmo

Yrke: Personlig tränare

Visa merVisa mindre