MATCHVINNARE. Pontus Karlsson, Linus Ryttar och Christoffer Gozzi efter 2–0-segern mot Östersunds IK. Foto: Tom Tärnström

Vilda Väsby klart för hockeyettans finalserie

Vilda Väsby är ett av Sveriges två bästa division 1-lag. I hockeyettans grand final väntar Halmstad HF i bäst av tre matcher med start på tisdag.

  • Publicerad 23:10, 19 feb 2020

För andra gången denna säsong står Väsby IK HK som seriesegrare. Höstsäsongens serieseger i hockeyettan östra följdes i kväll upp med serieseger i norra allettan och det föranledde ett kraftfullt jubel och unison applåd på den lokala hockeykrogen, Anders & Jag.

Knappt 100 hade bänkat sig på hemmaplan och det var rekord för en sänd bortamatch. Förutom när det rasslade i målnätet kom största spontana jublet när Väsbymålvakten Linus Ryttar, mitt i tredje perioden, hivade upp plockhandsken och avvärjde en hygglig målchans.

Kapten Gozzi inledde

Striden om seriesegern i norra allettan stod mellan Väsby och Borlänge. Redan i fjärde minuten tog Borlänge ledningen i sin bortamatch mot Lindlöven. Och efter en period i Östersund var Väsby fortsatt "bara" serietvåa.

Ledarskiftet skedde 1.13 in i andra perioden. Elliot Lorraine fick pucken till skänks utmed förlängda mållinjen, gick raka vägen mot mål och tvingade ÖIK-målvakten Carl Hjälm att följa med över till nästa stolpe. Pucken fanns dock inte med, den låg upplagd för Christoffer Gozzi att lyfta på plats i målburen.

Ett än öppnare mål hade Pontus Karlsson när han några minuter senare kunde fånga upp en målvaktsretur och ge Väsbylaget 2–0.

– Offensivt är det ingen kanoninsats, men jäklar vad disciplinerat det är i 60 minuter och i mångt och mycket är det det som fört oss hit, säger sportchefen Tom Tärnström som på plats upplevde ett lugn och såg ett stabilt manskap i resten av matchen.

– Hela matchen! Släpper vi till någon hundraprocentig målchans egentligen?

Vid sju tillfällen fick ÖIK spela powerplay, även en kort sekvens i 5 mot 3. Väsbylaget stängde ner allt.

"Ser möjligheter"

2–0 blev slutresultatet och efter 18 omgångar i norra allettan stannade Vilda Väsby på 44 poäng och endast en förlorad match. Marginalen till Borlänge blev två poäng sedan Lindlöven fått den duellen till sudden death.

– Visst känner vi glädje och ser möjligheter, säger Tärnström. Det här ett tillfälle man inte alltid får.

Han syftar på möjligheten att ta rakaste vägen till en allsvensk kvalserie. För att nå dit är Halmstad HF det sista berget att bestiga. Finalserien börjar på tisdag, i Halmstad. Väsby har därefter hemmamatch på fredag och även en eventuellt avgörande match på hemmais.

Vill mer

Linus Ryttar var glad i bussen på väg neröver, men: "vi är inte klara än".

Två seriesegrar ser han som inspirerande och kul.

– Det visar att vi gör något bra i Väsby. Mycket positivt.

Halmstad HF?

– Jag har aldrig mött Halmstad och vet inget om dem. Det blir något nytt och riktigt riktigt roligt, säger Väsbymålvakten.

Vilda Väsby har under säsongen totalt nått 11 000 åskådare på hemmamatcherna. Siffran är bra, men i sitt sammanhang lite futtig. Bara i kväll hade Halmstad 3 010 i Halmstad Arena.

– Häftigt, säger Linus Ryttar men konstaterar i samma andetag att han sett film från uppslutningen på Anders & Jag.

– Bra drag där också, eller hur!

Tom Tärnström ser fram emot finalserien med tillförsikt.

– Vi är så här bra, det blir en upplevelse att möta ett nytt lag, komma till ett nytt hockeyställe. Grymt kul.

Matchens tre stärnor

*** Linus Ryttar

** Christoffer Gozzi

* Fredrik Stridlund

Visa merVisa mindre

GLADDES. Leif Bodin sköter vanligtvis "Leffes Hörna" i Vilundaparkens ishall. I kväll kunde han ta det lugnt och följa ÖIK–Väsby på flera tv-skärmar. Foto: Jonny Andersson