På gång. Det byggs för fullt på Vikingavallen. Foto: ROLF ANDERSSON

Vikingavallen närmar sig Superettan-klass

Nytt omklädningsrum, värme under fotbollsplanen och en ny infart. Nu händer det grejer på Vikingavallen.

  • Publicerad 12:53, 17 feb 2017

I måndags var Svenska fotbollsförbundet på plats för att göra en anläggningsbesiktning av Vikingavallen, hemmaplan för IK Frej,
i Täby Kyrkby.

– De hade lite kvar när det gäller att få igång markvärmen. Men man håller på nu och ska snart sätta igång, säger Ronny Lundqvist, anläggningsansvarig på förbundet.

– I övrigt var det bra. De bygger ett nytt klubbhus också, det var inte riktigt klart så det kommer bli en eftercheck på det. Det blir nog jättebra till slut.

Nytt. Klubbhuset kommer snart att stå färdigt för användning. Foto: ROLF ANDERSSON

Upprustningen av Vikingavallen påbörjades 2015 och etapp 1 med läktare, ny plan och teknikbyggnader färdigställdes samma år. Nu är alltså etapp 2 innehållande den nya omklädningsbyggnaden för förenings- och skolverksamhet, snart färdig för användning. 

– Själva bygget ska vara klart i mars och i april hoppas vi att allting ska vara klart, säger Pierre Fristedt, projektledare på Täby kommun.

– Man ska vara klar över att vi fick uppdraget december 2014, vilket innebär att vi har haft en otroligt kort byggtid för så mycket arbete.

När IK Frej gick upp till Superettan 2014 var det 55 punkter som skulle åtgärdas enligt Svenska fotbollförbundet. Några månader senare återstod bara två punkter, och när klubbhuset och värmen är helt avcheckat har Vikingavallen ny status.

– Då är det Superettanklass på anläggningen, säger Ronny Lundqvist.

Utvecklingsmöjligheter

Pierre Fristedt menar att prio ett just nu är en ny tillfartsväg in till Vikingavallen. Planen är att vägen ska gå från Prästgårdsvägen, mitt emellan golfbanan och Prästgårdsstallets hagar.

Kommunen är måna om att det finns hållbara expansionsmöjligheter för idrottsplatsen.

– Sedan är det viktigt att det sker med hänsyn till närliggande villaområde, säger Pierre Fristedt.

Parkering bebyggs

Kommunen hoppas att bygget av vägen och ny parkering ska kunna påbörjas våren 2018.

Den kritiserade infartsvägen, som går genom villaområdet på små gator, kommer nästan helt att tas ur bruk. Planen är att nuvarande parkering ska bebyggas med radhusliknande fastigheter.

Foto: ROLF ANDERSSON