SEGER. I en tät historia kunde Väsby vinna med 3-2 mot Östersund. Foto: Anders Ekström

Väsby vann tätt toppmöte – Sörgardt avgjorde på övertid

Tätt, jämnt – och skyhögt tempo. Toppmötet mellan Väsby IK och Östersund blev en sevärd historia där till slut hemmalaget kunde ta en rättvis seger efter att Rasmus Sörgardts avgjort på övertid. VIK befäster därmed tredjeplatsen i en haltande alletta.

  • Publicerad 22:40, 25 jan 2019

Ja, att det var ett toppmöte mellan två lag med självförtroende blev publiken snabbt varse om. Tempot var väldigt högt från minut ett och även fast gästerna fick första chansen var Väsby hetare. Och utdelningen kom fort.

Backen Martin Liljekvist (!) kom på en fin raid och kunde fint slå in sitt andra mål för klubben. Gästerna stack emellan med några halvchanser, men den första perioden var annars helt i hemmalagets favör.

– Vi kom ut bra i första, med fin fart, och tryckte på mer än dom. Jag tycker vi var det bättre laget och ledde välförtjänt, säger målvakten Linus Ryttar.

Svettig andra

Ryttar skulle dock få det desto svettigare i mellanperioden. Den började med ett motigt boxplay och någon minut senare fick Christian Holmblad en hårt dömd utvisning. Detta utnyttjades av de rutinerade jämtarna. Ryttar räddade först två fina räddningar i perioden, men kunde inte ta Tony Södermans – från Sundbyberg – kvitteringspuck.

Och strax därpå var det dags igen. På nästa powerplay kunde Östersund slå in 1–2. Väsby kändes då sega och la mest kraft på domaren. Dock blev sluttampen lite vassare och en kvittering var nära vid bland annat ett powerplay, men ändock 1–2 till gästerna inför sista.

Helt nytt hemmalag

Efter den tillfälliga formsvackan i andra var det ett bra mycket piggare hemmalag som äntrade slutperioden. Ledda av Lorraine, Nilsson och Karlsson radade laget upp målchanser – och utdelning kom direkt.

På ett smörpass av Johannes Nilsson slog kämpen Pontus Karlsson in 2–2.

– Jag får tacka och bocka Johannes för den passen, det var bara att lägga in den, säger Pontus om sitt viktiga kvitteringsmål.

Pontus Karlsson Foto: Anders Ekström

En krigarseger

Bakåt hade formstarka Ryttar full koll och framåt borde Väsby gjort minst ett till i slutet. Ibland undrade man hur pucken inte kunde gå in. Bortakeepern Tim Juel hade en bra afton i Vilunda och hade turen med sig.

Sörgardt avgjorde

Trots stor hemmadominans blev det ingen vinnare på full tid. Istället togs matchen till sudden death (tre mot tre) och där skipades det rättvisa. Rasmus Sörgardt kunde efter två och halv minut slå in 3–2 och därmed vinna extrapoängen för sin moderklubb.

Sett över 60 minuter vann Väsbyseger klart rättvist i denna mycket bra hockeymatch.

– Det kändes bra att vi lyckades vinna även om vi bjöd in dom i matchen i andra. Jag tycker det kändes gott att kriga till oss en seger och att vi aldrig gav upp. En krigarseger, säger den kanske största krigaren av dem alla Pontus Karlsson.

Å andra sidan hade Ryttar en bra afton och räddade Väsby när skickliga Östersund stack emellan med heta chanser.

– Det var bra för moralen att vinna på övertid, jag har för mig att vi inte gjort det så mycket hittills, säger Linus Ryttar.

– Laget ställde verkligen upp och offrade sig för mig och varandra. En grym laginsats.

Du gjorde ju några svettiga parader med?

– Jo, det såklart, haha. Jag är nöjd men min insats men segern var det viktigaste.

I en haltande allettan norra ligger VIK nu trea. På söndag väntar samma Östersund på bortaplan.

– Spännande, det blir ”back to back” som de säger i högre divisioner. Jag tycker det blir en fantastisk utmaning mot ett skickligt lag. Det ska bli spännande att möta dom borta, säger Pontus Karlsson och får medhåll av sin målvakt.

– Vi ska nog kunna ställa till oreda även i Östersund. Har vi kvar vår fina fart kvar från idag och håller oss utanför utvisningsbåset kan det gå vägen, avslutar Ryttar.

SE VIDEO MED PONTUS KARLSSON HÄR.

Matchens tre stjärnor

③*** Pontus Karlsson

②** Linus Ryttar

①* Elliot Lorraine

Visa merVisa mindre

Lorraine

Liljekvist Foto: Anders Ekström