FÖRRA GÅNGEN. 2001/2002 då Kalix vann den direkt avgörande matchen. Foto: Stefan Thorén

Ungt HIK kvalar åter till Allsvenskan

Trots en skakig inledning på säsongen med dåligt väder och isar som inte frös har det resten av säsongen gått spikrakt uppåt för Helenelunds IK Bandy. Efter serievinst i Division 1 Östra kvalar nu föreningens unga lag till Allsvenskan. - Vi ska vinna och gå upp, säger tränare optimistisk HIK-tränare Mats Johansson inför fredagens första kvalomgång borta mot klassisk Skutskär.

  • Publicerad 13:20, 27 feb 2014

Det är några dagar kvar till första kvalmatchen mot Skutskärs IF. Det är träning på Sollentunavallen. I omklädningsrummet spelas Ulf Dageby och Nationalteatern på högsta volym. Killarna har börjat ladda inför första kvalmatchen och det är en god stämning i rummet. Spelarna är glada men samtidigt är de en aning nervösa.
– Det är klart att killarna är lite pirriga inför kvalet. Det är bara ett fåtal spelare som har varit med och kvalat förut, säger kaptenen och målvakten Markus Karlsson, som gör sitt första studieår på Polishögskolan..
Markus Karlsson menar att man har en fin säsong bakom sig och att receptet till framgången stavas ett väl sammansatt lag.
– Vi har en bredd i laget, vi har bra spelare på alla positioner. Det är det som har tagit oss hit och det är det som ska ta oss till Allsvenskan, säger Markus.
Klassiska Skutskärs IF med två SM-guld på meritlistan står för motståndet och är ett lag som är mycket starkt på hemmaplan och tränare Mats Johansson tror att HIK har en fördel när man börjar med att möta dem på Skutskärs IP.
– Det tror jag. Det är bra att ha returmötet på Sollentunavallen. Det är då vi ska lägga i en extra växel. Markus Karlsson håller med och han menar att det är i situationer som de här hans roll som kapten blir extra tydlig.
– Det är viktigt att vi inte bli för taggade. Det är lätt hänt men det är min roll att hålla tillbaka grabbarna så att de inte skenar iväg. Gör de det är det lätt hänt att vi faller igenom.
Markus Karlsson kom denna säsong till HIK från allsvenska Borlänge Bandy och fick direkt kliva in kaptensrollen. Han trivs med sin uppgift och tror att han kan leda laget i rätt riktning. Markus har varit en klar förstärkning i laget och hans spel en stor bidragande orsak till vinterns framgångar.
– Jag trivs med min roll och jag känner att killarna har ett förtroende för mig, det är viktigt när det kommer till kval.
Stereon har tystnat och Ulf Dageby har slutat sjunga. Omklädningsrummet har tömts på spelare och de har istället tagit plats ute på isen. Tränare Mats Johansson följer med sitt lag ut. Det är nu det gäller, det är nu man bygger grunden till helgens segrar och en plats i Allsvenskan.
- Vi är ett bra lag med riktigt bra chanser och vi tror på oss själva, det måste man göra, säger Mats ”Smålle” Johansson.

Följ utvecklingen i kvalet på Viisollentuna.se. Returmöte på söndag kl 17:00 på Sollentunavallen.

Relaterad information

Helenelunds IK kvalhistorik

Helenelunds IK bildades 1928. Är en av de mest framgångsrika idrottsföreningarna i Sollentuna. Elva gånger har man kvalat till bandyns högsta serie.
Allsvenska kvalspel(dvs dagens Elitserien): 79-80, 80-81, 85-86, 91-92, 97-98, 98-99, 99-00, 00-01, 01-02, 02-03, 03-04.
Kval till Allsvenskan(gamla Div 1): Kval 06/07 (förlust mot Djurgården)

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fas 3 inleds i Stockholm – nu är det 60-plussarnas tur

Nyheter Nästa grupp "tjuvstartar" vaccinationen Nu har bokningen av vaccination för 60-plussarna öppnat. Dessutom öppnar en telefonlinje för bokning av vaccintid. "Det ska vara enkelt", säger regionrådet Anna Starbrink (L)onsdag 21/4 22:45

Bra bronschans efter bragdartad vändning

Nyheter Kan avgöra hemma i Arena Satelliten på lördag Sollentuna VK:s herrar vände ett underläge med 0-2 till seger med 3–2 i tisdagskvällens bronsmatch borta mot Örkelljunga.onsdag 21/4 5:50