Kämpar. Ängby IF tog sig upp till P19-allsvenskan men får det svårt att hålla sig kvar. På bilden spelarna Alexander Brockert och Leo Butsarose i våras. Foto: Mikael Andersson

Tungt i högsta serien för Ängby IF

Ängby IF:s sejour i P19-allsvenskan ser ut att bli kortvarig. Lagets nye tränare vill få ordning på bristerna i liret, men frågan är om det räcker.

  • Publicerad 17:22, 15 nov 2021

Årets P19-allsvenska är den sista av sitt nuvarande slag. Till nästa säsong slås de två serierna "Norra" och "Södra" ihop till en, i stil med hur seniorerna har det. 15 av de i dag totalt 29 lagen puttas då i stället ner till P19:s motsvarighet till superettan.

Det är ingen högoddsare att Ängby IF kommer att tillhöra det sällskapet. Laget, som imponerade med att ta sig upp till P19-allsvenskan i fjol, ligger på plats 13 av 14 i sin serie. Men de visste att det skulle bli tufft.

Ängby IF redo att möta storlagen i P19-allsvenskan

– Alla storklubbar skulle göra allt för att se till att de går vidare till nästa allsvenska. Så det var egentligen den svåraste säsongen någonsin, säger Peter Hamnström.

Nyligen blev han interimsportchef i Ängby IF, efter att Oscar Borgh lämnat både sportchefsrollen och uppdraget som tränare för P19-laget.

Numer tränas grabbarna av Amir Chamsine.

– Laget har spelat offensiv fotboll som gjort att försvaret har fått lida. De har haft svårt att stänga bakåt men inte heller haft tillräcklig målproduktion, säger han.

Tränare. Amir Chamsine tog över i höst. Foto: Privat

Problemen fortsatte i hans första match som tränare. En 8–0-förlust mot AIK blev resultatet. Det förklarar Amir med att han och tränarkollegan Zlatko Tesic försöker befästa en spelidé.

– Vi visste att det skulle bli tufft för laget att smälta på kort tid och praktisera på plan.

Amir ser det som ett "plus i kanten" om laget blir kvar i serien till nästa år.

– Självklart är det så att spelarna, deras motivation och vilja påverkas när man ser att det har gått dåligt, att man har släppt in många mål och förlorat matcher. Men när det kommer in någon med ett annat fotbollstänk tänker man att man kan tända ett nytt ljus.

Dramatisk slutspurt när BP slåss om plats i damallsvenskan

Också Peter Hamnström håller gnistan vid liv.

– Det var en helt fantastisk prestation när vi gick upp i allsvenskan, med i princip ett klasslag från Nya Elementar och Ängby skola.

Klubben har lärt sig "jättemycket" av sin medverkan i serien, säger han, och känner sig nu redo att gå vidare och utveckla organisationen.

– Vi har sett att det är möjligt i de här kvalserierna att ta sig vidare. Det har tänt ett intresse bland de yngre.

Fakta: Tre hemmamatcher kvar

I skrivande stund har Ängby IF vunnit två matcher, spelat oavgjort i två och förlorat 16. Följande möten återstår:

20/11: IFK Norrköping

28/11: Täby FK

4/12: Djurgårdens IF (på Hjorthagens IP 1)

8/12: Brommapojkarna (på Grimsta IP 1)

11/12: Örebro SK

Källa: svenskfotboll.se

Visa merVisa mindre