Tre tappra invigde Munken

.

  • Publicerad 14:53, 9 jun 2015

”Det ser inte så
farligt ut där ute, men det är det”

Redan på 30-talet, innan klubbhuset uppfördes, paddlade kanotklubben Glids medlemmar runt ön Munkholmen i Mälaren. Under de tidiga årens lopp kördes kanotracet oregelbundet, men har sedan 70-talet fått mera struktur och från 1998 kallas tävlingen för Munken Challenge.

Tävlingen börjar den första onsdagen i juni och går ut på att på kortast möjliga tid ta sig från klubbhuset, runt ön Munkholmen och tillbaka till målgången vid klubbhuset i Mälaren.

Även om solen lyste och det var runt 15 grader i luften, var vädret allt annat än ultimat. Det blåste nio sekundmeter varav runt 15 i byarna. De hårda vindarna gjorde att det var stora vågor ute på sjön och bara tre tappra kanotister kom till start. Först i mål kom Jim Sandberg på 27:49. Prick nio minuter från ”världsrekordet” på Munken Challenge.

– Det var mycket svårare än normalt i dag, säger Jim Sandberg, strax efter målgången. Troligen var det den sämsta premiären någonsin. Det ser inte så farligt ut där ute, men det är det. Vinden och vågorna gjorde att vi fick ta till stabilare kanoter.

Även om Jim Sandberg leder Munken Challenge just nu, gäller det att fortsätta vara med och tävla varje gång. Det gäller att paddla så många tävlingar som möjligt för att kunna vinna. Men Jims förstaplats är onekligen en bra start på året.

– Det känns bra att få en bra start. Men det viktigaste är gemenskapen och att komma hit, prata och ha det trevligt. Tävlingen är utformad att premiera antalet starter, vilket är bra. Först gäller antalet tävlingar och sedan snittiden. Det är ett tävlingsmoment utan prestige, fortsätter vinnaren Jim Sandberg.  

Vad ska man tänka på när man tävlar i sådant här väder?

– Att inte ge sig ut när man inte är van. Det gäller att ha sjövett, sjövana och snabbt hitta paddelrytmen på sjön. När vi hyr ut kanoterna på somrarna tycker många att det går hur bra som helst i medvind. Men sen tar det tvärstopp i motvinden, avslutar Jim Sandberg.

Mer Munken Challenge

Anor sen 30-talet, men i sin nuvarande form sen 1998.
Starten och målgången sker vid Kanotklubben Glids klubblokal på Runsavägen nära Kairobadet.
Är ett kanotrace som varje onsdag under sommaren går ut på att snabbast tid runda ön Munkholmen.Ingen föranmälan sker.
Ingår en gång om året i den så kallade Stockholmcupen.
”Världsrekordet” togs 2004 av Johan Dahl med 18:49.
Första tävlingen 2015 vanns av Jim Sandberg tätt följd av Lars Ekberg och Lars Modig.  

Visa merVisa mindre