Kjell Isaksson och Hasse Lagerqvist levde glada dagar som elitstavhoppare på 1970-talet. Idag bor de mitt emot varandra i Spånga och driver företaget Lager-Isak, som förser proffsen med stavhoppsstavar, tillsammans. Foto: Linda Gren

Tätt mellan stavhoppsmästarna i Spånga

Förr var de bäst i världen på stavhopp. Idag är de grannar i Spånga och hjälper Sveriges elit att hitta rätt stav. Vi besökte Kjell Isaksson och Hasse Lagerqvist för att prata om både bra och dåliga minnen.

  • Publicerad 12:00, 30 mar 2016

– När man är där uppe...man tänker inte på att man tar världsrekord, säger stavhopparen Kjell Isaksson som slagit sju världsrekord.

Han sitter i grannen Hasse Lagerqvists soliga kök i Spånga. I början av 1970-talet tillhörde de två vännerna stavhoppseliten. Svenskarna reste över hela världen och var väl omskrivna i pressen.

– 1972 var vi bäst. Kjelle var etta i världen, jag var delad tvåa. Svensk stavhopp hade världens bästa landslag. Amerikanerna kollade mycket på oss och hur vi tränade. De tänkte lite "vad gör de som gör att de är så bra", säger Hasse Lagerqvist.

"Vi fick rätt mycket uppmärksamhet i Sverige. Speciellt när Kjelle slog världsrekord. Göran Zachrisson var över ett par gånger till USA och gjorde reportage", säger Hasse Lagerqvist. Foto: Linda Gren

Det var bara jag kvar. Så hoppar jag över, nuddar inte ribban – och klarar det! Men, så ramlar ribban ner. Tv hemma i Sverige höll på hela eftermiddagen och försökte lista ut varför den ramlat ner.

Jobbade på dan – tränade på kvällen

Att vara idrottsman på elitnivå på sjuttiotalet var inte detsamma som i dag. På hösten försörjde sig Kjell som lärare och Hasse som civilingenjör.

– Vi var ju tvungna att ha ett jobb och försörja oss vid sidan av. Man jobbade på dagen och fick träna på kvällen om man hade tid och ork, säger Kjell Isaksson.

Men på våren tog vännerna tjänstledigt och åkte till Kalifornien för att hoppa stav.

– Vi blev inbjudna av amerikanerna för att träna där. Det var en härlig tid, förmånligt som tusan. När vi blev medelmåttor fortsatte vi åka över ändå. Träningsmöjligheterna är så mycket bättre där. Det får ni gärna skriva om. Att det är så dåligt med hallar i hela Västerort, säger Hasse.

Katten Benji tassar vant fram och tillbaka mellan de två stavhopparnas hus i Spånga. Foto: Linda Gren

Stavhoppare av slump

Kjell blev stavhoppare lite av en slump. När han var 16 år flyttade han till Stockholm från Sollefteå där han tränat gymnastik. En dag promenerade han förbi Sundbybergs idrottsplats.

– De hade en friidrottstävling som jag ställde upp i. Jag hoppade höjdhopp, och vann. Så sa jag att jag hoppade 3,40 i stav och det trodde de inte på. På hösten ringde de och frågade om jag inte skulle börja träna friidrott.

På den tiden var stavhoppseliten äldre än vad den är idag.

– Jag började hoppa som 16-åring och hoppade 3,40. I dag är det en svenskamerikan som är 16 år och redan hoppar 5,50, säger Kjell Isaksson och refererar till Armand Duplantis.

"Idag ska jag åka ut till Bosön med en pappa och dotter från Norrtälje som ska köpa stav. Vi tittar hur hon hoppar för att erbjuda rätt stav", säger Hasse Lagerqvist till höger. Foto: Linda Gren

Pekades ut som terrorister

Vännerna har många glada minnen från guldåren. Men också tråkiga.

– Mitt starkaste minne är från EM 1974. Alla hade hoppat sina tre hopp och rivit. Det var bara jag kvar. Så hoppar jag över, nuddar inte ribban – och klarar det! Men, så ramlar ribban ner. På tv hemma i Sverige höll de på hela eftermiddagen och försökte lista ut varför den ramlat ner, säger Kjell Isaksson.

De hamnade också mitt i terrorattacken under OS i München 1972. Hasse Lagerqvist besök hos damerna fick då oanade följder.

– Natten innan terrordådet var vi på väg hem från damernas och klättrade över staketet. Någon såg oss. Senare spekulerades det att terroristerna klätt ut sig till idrottsmän. Så var det inte. Det var helt klart att det var oss de såg. Vi höll det hemligt i massa år. Sen i filmer ser jag fortfarande terrorister komma utklädda till idrottsmän, säger Hasse Lagerqvist.

"Man blir imponerad när man ser stavarna vi använde förr. Att man vågade göra det man gjorde. I dag är stavarna lättare och tål mer böjd. Men det finns fortfarande de som skadar sig", säger Kjell. Foto: Linda Gren

Har företag ihop

Idag håller vännerna sitt intresse vid liv med sitt företag Lager-Isak i Spånga. Härifrån levererar de stavar till proffsen.

– Angelica Bengtsson har till exempel sen lång tid tillbaka hoppat med våra stavar, säger Kjell Isaksson.

Stavhoppare på sjuttiotalet

Kjell Isaksson tog sitt första världsrekord i stavhopp utomhus 1972 i Austin, USA. Totalt har han sju stycken världsrekord.

Idag tillhör Kjell den svenska bowlingeliten. Han var också med och vann den första omgången av tv-programmet Superstars 1975.

Hasse Lagerqvist tävlade för Duvbo IK. Han tog svenskt rekord i stav 1967. Hasse har också varit framgångsrik som veteranstavhoppare.

Visa merVisa mindre