Sundbybergsmodellen sprids i Sverige

Ambitionen var att ge något till både SIK och till svensk fotboll. Den praktiska fotbollshandboken – Sundbybergsmodellen – har funnits ett drygt år och förutom på hemmaplan har den nu även fått spridning i Sverige. Örnsköldsviksklubben Själevads IK väljer att följa SIK:s modell och tankar kring breddfotbollen.

  • Publicerad 11:16, 15 mar 2016

Det känns helt fantastiskt för både mig och Stephanos.

Först lades grunden rent organisatoriskt, på alla plan i SIK, innan läro- och fotbollsplanen kom till. Med ordning och reda i klubben skrev Stephanos Tecle och Roberto Capotondi ner sina och klubbens idéer kring att träna ett fotbollslag.

Det blev en över 200 sidor tjock lunta kallad Sundbybergsmodellen.

– Vi jobbar hela tiden med att så många som möjligt kan vara med på olika nivåer. Boken är vår bild hur man får ihop det, och den röda tråden är fotbollen. Den visar hur man kan bedriva verksamheten och låter alla vara med, sade Roberto Capotondi till Vi i Sundbyberg i samband med lanseringen maj 2015.

Nu, ett drygt år senare, har boken både fått fäste i SIK och dessutom spridits runtom i Sverige. Det har kommit mindre beställningar, från Lund ända upp till Luleå. Många är nyfikna på om Sundbybergsmodellen är något för just deras klubb. För en tid sedan kom en större beställning från Örnsköldsviksklubben Själevads IK. De vill implementera bokens innehåll i sin fotbollsklubb. Lustigt nog förkortas Själevad IK som SIK och har grönvitt som klubbställ, som Sundbybergs IK.

– De är ungefär hälften av vår storlek och ska nu sätta igång att implementera in boken i klubben. Själevad har även hört av sig om vidare samarbete och vi har bjudit ner dem hit, säger Roberto Capotondi, klubbens ordförande och författare till boken ihop med Stephanos Tecle.   

Själevad har runt 20 träningsgrupper och är något större på dam- och flicksidan. 2004 spelade klubbens damlag i Damallsvenskan. Att Sundbybergsmodellen får fäste i en annan klubb är en häftig känsla, menar Capotondi.

– Det känns helt fantastiskt för både mig och Stephanos. Vi är otroligt stolta. Att få ett konkret exempel på att andra är beredda att ta in vår modell känns bra. Det är även kul att Sumpan får ett gott rykte och förknippas med något positivt, säger han.

Stephanos Tecle – klubbens A-lagstränare – håller med sin författarkompanjon och hoppas att fler klubbar följer efter.

– Vi hoppas och tror självklart att många fler klubbar i Sverige ska se fördelarna med att använda Sundbybergsmodellen. Om det blir så öppnar det för mycket intressanta samarbeten framöver, säger han.

Mer Sundbybergsmodellen

Skriven av Roberto Capotondi och Stephanos Tecle.

Klar 2015 delas ut till alla SIK Fotbolls betalande medlemmar. 

Är en praktisk handbok för dig som är eller vill bli fotbollstränare. 

Vill ge själva fotbollen ett stort utrymme men även mycket om hur man hanterar en grupp.

Är skriven för Sundbybergs IK Fotboll, men är användbar för andra klubbar. Själevads IK (Örnsköldsvik) har nyligen gjort en större beställning av böcker. 

Visa merVisa mindre

Nu tänds julljusen i Sumpan

Nyheter Nu är det dags för riktig julfeeling – i helgen tänds nämligen rådjuren, bollarna och träden i Centrala Sundbybergtisdag 1/12 9:33