Sumpanduo vill göra sitt bästa VM

Det beskrivs på förhand som det bästa svenska landslaget någonsin. Sveriges lacrosseherrar, med två taggade Sumpanspelare i laget, hoppas kunna närma sig världstoppen ytterligare i stundande VM.

  • Publicerad 12:30, 1 jul 2018

”Vi siktar på att komma där strax bakom topp-åtta

Likt fotbollen spelar även lacrossen VM vart fjärde år. Årets upplaga avgörs i Israel (Netanya) och på förhand har Sverige det kanske bästa landslaget någonsin.  

Sumpans spelande tränare, Sanny Falk, gör nu sitt åttonde mästerskap för Sverige och vet således vad han pratar om.

– Ja, årets lag är det klart bästa laget jag varit med om under mina år i landslaget. Det känns riktigt spännande på förhand, säger Sanny som har fyra EM och tre VM i benen.

Varför är det så?

– Dels har vi fått en del tillskott med amerikaner med svensk anknytning och dels har svensk lacrosse utvecklats mycket på sistone, fortsätter Sanny som bott nästan hela sitt liv i Sumpan.

Med sina 37 år är Sanny en av lagets veteraner, men tro inte att han känner sig mätt för det.

– Jag tror inte jag varit så här taggad tidigare. Nu när man börjar bli till åren kanske man inte får så många chanser till, då det gäller att göra det bra och förbereda mig väl inför.

Två spelare från Sundbyberg har tagit plats i VM-truppen. Den andra är Sannys kusin Richard Zeidlitz.

– Jag har längtat två år på att spela ett nytt mästerskap och det är kul att jag får chansen i ytterligare ett VM, säger målvakten Zeidlitz och håller med om att Sverige känns heta:

–  Vi har ett riktigt bra lag och det bästa landslaget sedan jag debuterade. Vi har steppat upp på alla positioner och verkligen spetsat till laget rejält.

Senaste VM (2014) slutade med okej elfteplats. I årets världsmästerskap hoppas Sverige kunna göra det bättre än 2014.

– Det är en stor nivåskillnad i VM. Topp-tre med USA, Kanada och Iroquios (nordamerikanska indianer) är en klass för sig och strax bakom dem kommer fem länder till, bland annat England och Israel.

– Vi ligger strax bakom dessa och kommer vi just åtta vore det riktigt, riktigt bra. Vi siktar på att komma där strax bakom topp-åtta och jag tror hårt på laget. Vi har dessutom ett gynnsamt ”slutspelsträd” efter gruppen, säger Sanny och får medhåll av sin kusin:

–  Målet är att ta ytterligare placeringar och det vore häftigt att nå kvarten. Vi har absolut kapacitet att nå aningen högre än sist, säger Richard.

46 länder deltar och i Sveriges grupp spelar även Ungern och Argentina. Första matchen spelas 12 juli.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58