Spänstig Staffan. Sollentuna VK:s Staffan Blomgren smashar i en tidigare landskamp. Foto: Robert Boman

Sollentuna VK dominerar blågul bruttotrupp

Nu har herrlandslagets bruttotrupp till EM-kvalet i januari presenterats och Sollentuna VK har med fyra spelare, fler än någon annan klubb. Dessutom är ytterligare en av truppens 22 spelare fostrad i Sollentuna.

  • Publicerad 07:35, 16 okt 2020

– Främst ser vi en hel del unga spelare blandat med några äldre, rutinerade killar. Vi har satt en bra kultur i gruppen och visade förra sommaren mot Makedonien att vi har ett starkt lag, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist.

EM-kvalet skulle från början ha spelats i augusti eller september i år, men flyttades till januari 2021 på grund av coronautbrottet.

Upplägget har dessutom förändrats och anpassats efter situationen. För att minimera risken för smittspridning har det Europeiska Volleybollförbundet beslutat att matcherna ska spelas med poolspel på två olika platser, i stället för formatet med hemma- och bortamöten, varför inga matcher kommer spelas på svensk mark.

"En tuffare grupp"

Sverige EM-kvalar i en trelagsgrupp där man ställs mot Nederländerna och Kroatien.

– Det känns som en tuffare grupp än i förra EM-kvalet. Nederländerna är rankade åtta i Europa för tillfället och de slog Frankrike i OS-kvalet i januari, så det blir helt klart en svår motståndare, säger Per-Erik Dalqvist om motståndet.

Jubel. Nummer 5 Staffan Blomgren firar en vunnen poäng. Foto: Robert Boman

I den svenska bruttotruppen finns alltså fyra spelare från Sollentuna; Staffan Blomgren, Peter Blomgren, Jakob Molin och Sergej Engström.

Därutöver är även Oskar von Sydow, i dag i Falkenbergs VBK men fostrad i Sollentuna VK, med.

Sollentunafostrad. Nummer 19 Oskar von Sydow, i dag i Falkenbergs VBK, Foto: Robert Boman

Truppen är preliminär och kommer successivt att minskas ner till 14 spelare som ska delta i EM-kvalet.

26 lag slåss om 12 platser

Kvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet.

Slutspelet avgörs sedan i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartiteln, varav tolv är direktkvalificerade och tolv tar sig dit via kval.

Herrlandslagets EM-kvalspel

Motståndare är Nederländerna och Kroatien.

Lagen möts två gånger, vilket innebär totalt fyra kvalmatcher per lag.

Den första poolspelshelgen äger rum 7–10 januari i Kroatien. En vecka senare, 14–17 januari, möts lagen återigen i Nederländerna.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Se upp för algblomning i Sollentunas vatten

Nyheter Algerna kan vara giftiga visar provtagning Just nu finns det algblomning i Sollentuna, bland annat i Edsviken. Inte för att det är badväder, men skulle du trots allt fundera på ett dopp så tänk om.torsdag 22/10 16:15