Redo. Sofia Reideborn under helgens debut mot Duvbo. Foto: Foto: Sundbybergs IK Hockey

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.

  • Publicerad 12:28, 6 okt 2020

Sofia Reideborn lämnade Svenska damhockeyligan och sin klubb SDL i somras och lade hockeyn tillfälligt på is.

I stället värvades hon till att bli ungdomsansvarig för Sundbybergs IK Hockey. Men suget efter att snöra på sig skydden och grillorna blev för stort.

– Jag fick lite abstinens. Sedan kom den här möjligheten och jag tänkte att ”då kör vi”, säger Sofia.

Släppte en puck

Hon har tränat med killarna i a-laget i fyra veckor och förra helgen stod hon en period i 7-4-segern mot lokalrivalen Duvbo IK.

– Det var fruktansvärt kul. Jag har ju spelat med killar hela uppväxten så det känns nästan som att komma hem.

Ett Duvbo-mål i boxplay fick Sofia släppa förbi sig.

– Det var inte så kul, men jag hade väntat mig att jag skulle slänga in puckarna.

Varför då?

– Det är skillnad på damhockey och division fyra. Det går snabbare här och är bättre skyttar, men det är kul och utmanande.

Första kvinnan i seniorlaget

21-åriga Sofia är därmed Sundbybergs IK:s första kvinnliga seniorhockeyspelare någonsin i klubbens 75 år långa historia.

Målet för Sofia är nu dels att vara redo om någon klubb från SDHL hör av sig med ett kontraktsförslag. Men hon vill också ta en av tre målvaktsposter SIK:s a-trupp under årets säsong.

– Man är en i laget, det är en konkurrenssituation och det gäller att prestera. Men jag är där för att få spela, säger Sofia Reideborn.

Hockeyspelare. Sofia Reideborn. Foto: Jonny Andersson

Spelat i AIK pch SDE

Namn: Sofia Reideborn

Ålder: 21 år

Bor: Stora Essingen

Tidigare klubbar: AIK och SDE

Aktuell som: Sundbybergs IK:s första kvinnliga seniorhockeyspelare i klubbens historia.

Därför pausade hon damhockeyn: I en podcast kritiserade Sofia Reideborn, då målvakt i Danderydsklubben SDE, parrelationer inom damhockeyn och använde situationer i den egna klubben som exempel.

Lagkamrater reagerade och lagledningen försökte medla, men Sofia Reideborn kände att hon var tvungen att pausa sin målvaktskarriär på grund av den infekterade situationen. Sofia beskylldes för att vara homofob, något hon bestämt tillbakavisar.

Visa merVisa mindre

Sofia Reideborn under debuten mot Duvbo. Foto: Foto: Sundbybergs IK Hockey

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28