UTMANING. Therese, från Bagartorp, är glad att få chansen i allsvenskan och hoppas bygga vidare på det hon utvecklat i AIK även uppe i Umeå. Foto: Anders Ekström

Simonsson klar för det forna storlaget

AIK:s damer håller för fullt på att bygga för 2020 och har nyligen gjort klart med den sportsliga ledningen. Men årets bästa målskytt, Therese Simonsson, lämnar för spel i allsvenskan.

  • Publicerad 16:00, 29 nov 2019

Det känns såklart tråkigt att lämna. AIK är en bra klubb och jag har verkligen haft ett skitkul år där jag haft en fin utveckling

Trots att det inte räckte ända fram var 2019 ett positivt år för AIK:s fotbollsdamer. De svartgula utmanade länge om en allsvensk plats, men fick nöja sig med en klart godkänd fjärdeplats.

Arbetet med att forma nästa års lag pågår för fullt och nyligen stod det klart att Anne Mäkinen är ny sportchef. Dessutom stod det förra veckan klart att den framgångsrika coachduon, Caroline Sjöblom och Robert Lison Svanström, fortsätter.

Sju spelare är i dagsläget klara, senast valde Wilma Ljung Klingwall att fortsätta.

Men damlaget får klara sig utan bästa målskytten från 2019. Therese Simonsson har skrivit på för den allsvenska nykomlingen Umeå IK.

– Det känns jättekul att få chansen. Att nå allsvenskan har varit ett mål för mig länge och det ska bli roligt att ta den utmaningen, säger Therese från Bagartorp.

Klassisk klubb

Umeå IK är en av Sveriges bästa klubbar på damsidan och har 20 säsonger i högsta serien. I början på 2000-talet dominerade UIK totalt och tog sju guld på åtta år. Även fyra cupguld och två i Women's Cup (nuvarande Champions League).

Efter succéåren blev laget sämre och sämre och åkte ur 2016. Men i år tog de klivet tillbaka.

– Jag fick enbart positiva intryck av klubben och tränarna. Överlag känns det som att organisationen verkligen har rutinen för att klara av allsvenskan och dom vet vad som krävs.

Therese var med och slog Umeå båda gångerna i år, men blev ändå imponerad av det som ska bli hennes nya lag.

– Verkligen ett lag som jobbade tillsammans och gjorde varandra bättre. Det syntes verkligen att dom hade en bra spelidé och en taktik dom trodde på. Jag hoppas kunna bidra med snabbhet och djupledsspel nästa år. Förhoppningsvis även lite mål hoppas jag.

Bästa målskytt 2019

Med sina 22 mål i år lämnar hon ett hål efter sig i AIK.

– Det känns såklart tråkigt att lämna. AIK är en bra klubb och jag har verkligen haft ett skitkul år där jag haft en fin utveckling. Men nu är det dags att testa vingarna på annat håll.

Varför tror du att genombrottet kom i år?

– Bra lagkamrater och så har jag utvecklats mycket med "Carro" och Robert. Dessutom att jag spelat mer centralt än tidigare. Det har gjort att jag kunna vara mer i boxen och inte bara på kanten.