Så ska Brommagymnasterna få bort ätstörningar från klubben

Fokus på självkänsla och rätt bemötande – det är Brommagymnasternas recept för att förebygga ätstörningar i klubben. "Har man lyft frågan vågar fler prata om det", säger Jacob Melin, huvudtränare i Brommagymnasterna.

  • Publicerad 12:00, 18 feb 2016

I höstas startade Brommagymnasterna sin nya satsning mot ätstörningar. Klubben hade då uppmärksammat problem med kroppsfixering och valde att inte bara stå och se på.

– Jag hade hört att det fanns ätstörningar i klubben och då reagerade jag. Jag tänker på att våra gymnaster ska må bra och försöker vara uppmärksam på sånt, säger Maria Ling, verksamhetschef på Brommagymnasterna.

Viktigt att våga prata

Hittills har ledarna för de ungdomar som tränar allra mest i klubben fått gå en utbildning för att bli bättre på att bemöta ätstörningar. Fokus har legat på att lära sig se tecken och att våga prata om problemet om man misstänker att någon inte mår bra.

– Många tränares rädsla är kanske att man vet att det finns problem men man vågar inte bemöta det. Men har man lyft frågan så vågar fler prata om det, säger Jacob Melin, huvudtränare och en av de ansvariga för satsningen.

Att frågan kommer upp i ljuset är viktigt speciellt på killsidan, tror Jacob Melin.

– Generellt tror jag att det har varit mer tabu för killar tidigare, att killar får chansen att säga "jag mår också dåligt" är viktigt, säger han.

De gymnaster som tränar allra mest i klubben har också fått gå en workshop, vissa av dessa utövare är så unga som 12 år.

– Vi har haft diskussioner med gymnasterna som handlat om självkänsla, självförtroende och ideal. Egentligen inte konkret om ätstörningar, sådant kan istället spä på ett ohälsosamt beteende, säger Maria Ling.

Valter George, gymnast i Brommagymnasternas juniorherrar är positiv till att klubben uppmärksammar frågan, men med lite återhållsamhet.

– Jag tycker att det är bra, men bara man inte lägger ner alltför mycket tid på det så man tappar fokus på gymnastiken, säger Valter George.

Är gymnastik mer utsatt för att man måste vara smal?

– Det där är en förlegad syn, tittar man på tjejer i truppgymnastik så ser de ut som muskelpaket, precis som fotbollstjejer, säger Maria Ling.

Jacob Melin håller med. Han menar att det är samhället i stort och inte idrotten i sig som påverkar ungdomars syn på sin kropp.

– Det är klart att vi är en utsatt idrott, vi är en estetisk idrott med tajta kläder. Men samtidigt finns det inget i vårt reglemente som förespråkar att man ska se ut på ett visst sätt, istället handlar det om att till exempel ha raka ben i ett hopp, säger han.

Fler ska utbildas

Brommagymnasternas önskan är att vara en trygg miljö för sina utövare och så småningom är tanken att fler ledare ska genomgå utbildningen.

– I Brommagymnasterna vill vi inte bara utveckla den tekniska och fysiska delen utan även den psykiska. Intryck kommer ju att finnas i vardagen överallt, så det är inte det att vi tror att det inte kommer finnas ätstörningar. Men vi ska inte spä på det, säger Jacob Melin.

Har nästan 3 000 aktiva

Brommagymnasterna är en av Sveriges största gymnastikföreningar och har nästan 3 000 aktiva utövare och 400 ledare.

Klubbens arbete mot ätstörningar sker tillsammans med föreningen Frisk & fri, riksföreningen mot ätstörningar. Där är de del av ett projekt som inkluderar flera andra idrotter i Sverige.