Så påverkas Enköpingslagen av osäkra premiärdatumet

Seriepremiären för fotbollslagen i de lägre serierna är framskjuten till tidigast i början av maj. Ovissheten ställer till det för de lokala klubbarna. – Jobbigt med ovissheten kring seriestarten, säger Mikael Lindqvist, tränare för ESK:s A-herrar.

  • Publicerad 16:09, 5 apr 2021

Att spela mot lagkamraterna är inte samma sak.

Med anledning av pandemin beslutade Svenska Fotbollförbundet nyligen att skjuta upp seriestarten i de lägre serierna till i början av maj. Men beslutet är inte ristat i sten och kan förlängas.

Mer tid till förberedelse

Fanna BK:s herrar tränar just nu för fullt inför seriestarten i division 3 trots osäkerheten om när säsongen egentligen börjar på allvar.

Fredrik Johansson, lagledare för Fanna BK, försöker ändå se det positiva i situationen.

–​ Det är klart att det är lite speciellt, men samtidigt har vi ett helt nytt lag. För oss gör det inget att vi får mer tid att förbereda oss. Vi har många nya spelare, en ny tränare och ett nytt spelsystem. Vi får ta till vara på tiden för att träna upp laget, säger han.

Enligt de gällande riktlinjerna är lagen i de lägre serierna, division 2 och nedåt, inte heller tillåtna att spela träningsmatcher. Nytt besked om eller när träningsmatchandet kan återupptas väntas tas i början av april.

Och bristen på träningsmatcher har sina problem, menar Fannas lagledare.

– Det är klart att vi skulle vilja spela träningsmatcher, spänna musklerna och känna om vi gör rätt saker. Man vill ju prova om spelet fungerar. Det hade varit gynnsamt med träningsmatcher, men samtidigt är det lika för alla lag, säger han.

Även ESK, vars herrar spelar i division 2, och med elva nyförvärv inför säsongen plågas av bristen på träningsmatcher.

– Det är hopplöst. Vi har tappat massa spelare och fått in nya. De kommer från olika klubbar som spelar på olika sätt och nu ska de komma in i vår klubb. Vi vill såklart testa olika uppställningar och roller, men det kan vi inte göra i den utsträckningen vi vill utan träningsmatcher, säger Mikael Lindqvist, tränare för ESK:s herrlag som konstaterar:

– Att spela mot lagkamraterna är inte samma sak. Det är tråkigt. Speciellt eftersom vår trupp är så bred och bra. Vi får hoppas det släpper så vi kan spela någon match.

Tog en paus

ESK gjorde till och med ett tillfälligt lagträningsuppehåll nyligen för att bryta mönstret.

– Vi har faktiskt tagit ett litet lagträningsuppehåll eftersom seriestarten flyttades fram en månad. Vi hade planerat att börja den 27 mars och tränade med det i åtanke, säger Mikael Lindqvist.

– Nu har vi haft uppehåll i tio dagar. Vi försöker bibehålla det vi tränat upp men samtidigt är det mentalt jobbigt att träna hela tiden med ovissheten kring seriestarten. Det var därför vi tog ledigt ett tag. Det känns som om det var rätt beslut, tillägger han.

Premiär mot ”Gamlis”

ESK ska enligt spelschemat, den 29 april, säsongsdebutera mot Gamla Upsala IK SK på Lötens IP.

Fanna BK i division 3 Norra Svealand möter Uppsalalaget Procyon på Stenhagens IP i Uppsala den 2 maj.

Men ovissheten är som ovan nämnts stor huruvida det blir någon premiär månadsskiftet april/maj eller ej.

Det här gäller:

SvFF:s Förbundsstyrelse har med anledning av det rådande pandemiläget beslutat att skjuta upp seriestarten för de lägre förbundsserierna till den 1-2 maj.

Berörda serier är division 1 damer samt division 2 och 3 herrar och lägre, som till skillnad från de högre serienivåerna inte omfattas av undantaget avseende yrkesmässig idrott.

Det är i dagsläget heller inte tillåtet för dessa serier att spela träningsmatcher. Besked om hur det kommer att bli med träningsmatcher kommer att tas i början av april.

Visa merVisa mindre

Matchen på Enavallen uppskjuten på grund av covidsmitta

Sport ESK:s match mot Lidingö på Enavallen på lördag är inställd efter att spelare och ledare i bortalaget bekräftats covidsmittade.torsdag 12/8 14:03