Påverkas. Fredrik Meyer på HSK (till vänster), BP och Lotta Blommé på Vällingby ridsällskap (till höger) får ställa om efter de skärpta corona-råden. Foto: Samuel Bargabriel/Anna Z Ek/Vällingby ridsällskap

Så påverkar råden sporten i västerort

HSK:s utbildningsvecka ställs in, Vällingby ridsällskap slopar stora tävlingar och det blir inga träningar för BP:s äldre lag. Det är några av följderna efter de skärpta corona-råden.

  • Publicerad 11:47, 4 nov 2020

Söndagen den 1 november var tanken att publiktaket för sittande evenemang skulle höjas till 300 personer. Så blir det nu inte i Stockholms län. 50-gränsen kommer att ligga kvar, efter besked från Folkhälsomyndigheten.

– Vi tycker självklart det här är tråkigt, men samtidigt har vi full respekt för det här beslutet, säger Oscar Therén, presskontakt på BP.

Nya råden för sporten i region Stockholm

Folkhälsomyndigheten har gått ut med striktare allmänna råd som börjar gälla från den 29 oktober och tre veckor framåt.

Bland annat uppmanas stockholmarna att avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Dock finns undantag för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Oavsett ålder avråds arrangemang och idrottstävlingar där många möts.

Visa merVisa mindre

BP har beslutat att ställa in träningsverksamheten för fotbollslagen där spelarna är 16 år eller äldre. Dock med undantag för dam- och herrlagen.

– Vi tar max emot 50 personer i publiken på deras matcher. Vi följer Stockholms fotbollsförbunds riktlinjer, säger Oscar Therén.

HSK ställer in utbildningsvecka

HSK fotboll har beslutat att ställa in utbildningsföreläsningar, som skulle hållits för ledare nu i veckan.

– Det är ju jättetråkigt, vi har ju gjort så här några år och då ställer vi in träningarna för att ledarna ska kunna gå på de här roliga och bra föreläsningarna på kvällarna, säger Fredrik Meyer, verksamhetschef för HSK Fotboll.

Ställer in. Fredrik Meyer, verksamhetschef för HSK Fotboll, berättar att alla matcher nu är inställda, men barnen tränar som vanligt. Foto: Samuel Bargabriel

Klubben har ställt in alla matcher liksom träningarna för vuxna och ungdomar över 16 år.

– Men vi är ju inne i en lågsäsong nu så det handlar mest om träningsmatcher. Men så har vi två lag som spelar futsal, eller inomhusfotboll, och de har fått sina matcher inställda tillsvidare, säger Fredrik Meyer.

Däremot säger han att 95 procent av deras verksamhet kan fortsätta, i och med barngrupperna.

Ridskolan fortsätter

Även Vällingby ridsällskap fick börja med att ställa in stundande evenemang – två stora tävlingar som skulle ha hållits i söndags och den 15 november.

– Det är jättetråkigt, men vi följer ju ridsportförbundets riktlinjer, säger Lotta Blommé, ordförande för Vällingby ridsällskap.

Inställt. Lotta Blommé, ordförande för Vällingby ridsällskap, berättar att fler tävlingar har fått ställas in. Foto: Vällingby ridsällskap

Klubben kommer nu också vara striktare i det dagliga.

– Sedan tidigare får man bara vistas i stallet när man rider, men där kommer vi att vara ännu mer strikta nu. Även om vår verksamhet också bygger på att ungdomarna hänger här.
Ridskoleverksamheten kommer dock att pågå som vanligt tillsvidare.

– Våra yngsta medlemmar är sju år och vår äldsta är uppåt 80, vår sport är speciell på det sättet. Men det är ju ingen kontaktsport och vi håller naturligt avstånd, vilket är en fördel, säger Lotta Blommé.