Flyttar. Fannaspelaren Leonardo Scienza har skrivit på för den tyska storklubben Schalke 04. Foto: Kent Lundqvist

Så hamnade brassarna i Fanna

Nu kan EnköpingDirekt berätta, genom ett kontrakt tidningen kommit över, hur fyra fotbollsspelare lämnade Brasilien för att söka lyckan i Europa – och kom till Fanna BK.

  • Publicerad 09:14, 25 sep 2020

Vi har (...) berättat allt som varit känt för oss.

Nyligen blev Fannaspelaren Leonardo Scienza klar för den tyska fotbollsklubben Schalke 04:s U-23-lag. Fanna vann Division 3 Norra Svealand förra året.

Scienza och tre andra brasilianska spelare stod för 28 av lagets 59 mål.

Fannas ledning har bekräftat att spelarna vistats i Sverige på turistvisum.

Enligt det regelverk som gällde förra säsongen, men som i år skärpts, var det tillåtet att använda icke EU-spelare på turistvisum i Division 3. Om de vistades i landet av andra skäl än att spela fotboll.

Samma akademi

Spelarna Leonardo Scienza, Marcelo Oliviera, Michael Douglas och Pedro Eller tillhörde alla samma agentur. Akademin Brasil Soccer Academy, med kontor i Dallas, Texas, USA.

En akademi som specialiserat sig på att ta unga talangfulla brasilianska spelare till Europa. Och som levererat spelare till flera svenska klubbar, däribland IFK Tumba, Södertälje FK och Fanna BK.

I kontraktet, som är skrivet mellan Brasil Soccer Academy och Fanna BK, och som är påskrivet av klubbens tidigare ordförande, framgår det att Fanna köpte sig rätten till de fyra brassarna för 10 000 euro i början av 2019. Enligt uppgifter till tidningen ska spelarna ha bekostats av klubbens tidigare sportchef Benjamin Tanovic.

Kontraktet är en omständighet som kan tala för att spelarna kom till Sverige för att spela fotboll.

”Typiska omständigheter”

Christine Stridsberg, förbundsjurist på Fotbollsförbundet, säger:

– Rent generellt, är det så att man har klara kontakter mellan klubben och andra klubbar i utlandet om spelare, och en aktiv roll och del i det är att ta spelarna till Sverige, så är det klart att det är typiska omständigheter som talar för att spelarna inte är här av andra anledningar än att spela fotboll.

Olika bild av vad som hänt

Andreas Hammar, ordförande i Fanna BK, säger sig inte känna till kontraktet.

– Detta kontrakt som kommit upp till ytan nu har inte varit känt för styrelsen. Vi har i processerna med SvFF, kommun och andra myndigheter berättat allt som varit känt för oss. Dessa processer har lett fram till beslut och actions för att komma till avslut på det som varit relaterat till vår förre sportchef, säger Andreas Hammar.

Benjamin Tanovic har en annan bild:

– Det var Fanna som undertecknade det här kontraktet. Det är inte jag som skrivit under. Vi har berättat om alla kontrakt. Alla har vetat om det här.

Dömda till böter

Fanna BK dömdes nyligen av förbundets disciplinnämnd att betala 75 000 kronor i böter, efter att ha skrivit ett otillåtet kontrakt med klubbens tidigare sportchef.

Fanna har överklagat storleken på bötesbeloppet.

”Jag är bättre än någonsin”

Sport En tävlingsfattig vår har varit ett framgångsrecept för EAI-löparen Lukas Segersten som under året radat upp personliga rekord. I helgen gör han säsongens sista tävling.lördag 17/10 19:51