Svårputtat. Den nya äventyrsgolsbanan ska stå klar till sommaren. Foto: Jens Kassnert

Så blir Sigtunas nya minigolfbana

Sedan 1987 har man kunnat spela minigolf precis vid Mälaren i Sigtuna. Nu satsas två miljoner kronor för att rusta upp den till en ny minigolfbana i äventyrsformat.

  • Publicerad 12:35, 13 apr 2021

Det är årets höjdpunkt för de olika lagen att stå i kiosken och jobba på banan

En ny äventyrsminigolfbana växer fram vid strandpromenaden ett par meter från Mälarens strand. Det är Sigtuna IF som äger och driver minigolfbanan och har gjort så sedan 1987.

Klubben satsar två miljoner kronor för att rusta upp en ny minigolfbana i äventyrsformat som samtidigt berättar en liten del av Sigtunas historia.

På hål nummer ett tar historien sin början, där ska en runsten resas för minigolfspelarna och sedan kommer historiska platser och byggnader att prägla de tolv hålen.

– Vi tycker att det blir roligt att utbilda ungdomar och vuxna och även de turister som kommer hit i Sigtunas historia på ett roligt sätt, säger Catarina Sandin som är vice ordförande i Sigtuna IF.

Föreningen har tagit hjälp av museet och Destination Sigtuna, för att få rätt bild av historien.

Idén om att göra om den gamla traditionella minigolfbanan föddes för bara ett drygt år sedan. Strandpromenaden ska rustas upp av kommunen och minigolfbanan behövde ett lyft.

– Då tänkte vi att vi skulle göra något helt nytt. Vanliga banor slits ofta och behöver rustas upp. En sådan här bana ska vara mer långlivad, säger Sven Johnson som är kassör i föreningen.

Sigtuna IF låter bygga äventyrsgolfbanan och kommunen kommer att rusta upp strandpromenaden. Här ska cykelbanan separeras från gångbanan och alltsammans ska knytas ihop med Borgmästarängen.

Blomsterplanteringar, bänkar och belysning ska komma till för att göra området kring strandpromenaden trevligare.

Golfbanan invigs den 1 juni och föreningen hoppas att restriktionerna har släppt något till dess.

– Vi vill kunna bjuda hit skolklasser, men i dagsläget med corona vet vi inte hur det blir. Vi följer de restriktioner som finns. Våra över 800 medlemmar ska också kunna få spela här, säger Catarina Sandin.

Det är just föreningens medlemmar som sköter driften av banan när den är öppen. De säljer också glass och dryck.

Föreningen har fyra idrotter – fotboll, innebandy, bordtennis och rugby – där lagen turas om att jobba på minigolfbanan som är en viktig inkomstkälla för föreningen och för de olika lagkassorna.

– Det är årets höjdpunkt för de olika lagen att stå i kiosken och jobba på banan, säger Catarina Sandin.