Publikrekord när IK Frej Täby debuterade i Superettan i påsk

Redan vid lunchtid började folk köa för att köpa biljetter till den historiska premiären i Superettan i fotboll mellan IK Frej Täby och serie­favoriterna Jönköping Södra. Det blev nytt publikrekord på Vikinga­vallen, 1 647 personer.

  • Publicerad 11:31, 9 apr 2015

IK Frej Täby bjöd den stora hemmapubliken och den ditresta bortaklacken på bra fotboll. Trots att motståndarna, Jönköping Södra, tippas som seriesegrare både av experter och av tränarna i Superettan blev det en jämn match. Hemmalaget var det hetare laget och skapade flest chanser, men en drömträff från 30 meter i den 77:e minuten av bortalagets inhoppare Ronny Sabo innebar en snöplig förlust med 0–1. Bollen tog i ribban och studsade via Frejs målvakt, Marko Atanackovic, in i mål.

Frej spelade bra försvarsspel och gästerna hade ingen het chans före fullträffen i slutet av matchen. Däremot hade Frej ett par bra möjligheter. Dominic Oduro, som lånats från Manchester Citys reservlag, var allra närmast med två bra chanser. Först hade han en nick som smet utanför och sedan ett bra skottläge som rann ut i sanden.

”En besvikelse”

Tränare Bartosz Grzelak grämde sig över förlusten men var ändå nöjd med hur laget spelade i seriepremiären:

– Det var en besvikelse att vi inte får med oss några poäng från matchen. Vi mötte ett bra lag men kunde ändå spela den fotboll vi ville spela. Vi har kontroll på spelet och Dominic Oduro har två bra lägen. Samtidigt måste vi göra mål på våra chanser när vi spelar på den här nivån.

På presskonferensen efter matchen var det tydligt att de två tränarna hade respekt för varandras lag. Bartosz Grzelak tycker att han trots förlusten ändå fick ett kvitto på hur hans lag står sig i konkurrensen med de andra:

– Vi kommer att hålla för den här serien, konstaterar han.

Jönköpings tränare, Jimmy Thelin, var ödmjuk efter segern:

– De var så bra som vi hade förväntat oss. Chansmässigt hade Frej mer än vi. Vi skapar väldigt lite framåt. Vi är tacksamma för den publik som var här i dag och stöttade oss och vi är mycket nöjda med tre poäng.

Torsk på läktarna

Medan matchen på fotbollsplanen var riktigt jämn blev det tyvärr en klar torsk på läktarna. Kanske var Täbypubliken tagna av stundens allvar, men det enda publikstödet som hördes var bortaklackens ramsor. Här har hemmafansen lite att jobba på.

IK Frej gjorde en match som ger mersmak inför fortsättningen. Ett oavgjort resultat hade speglat matchbilden bättre och ”de gula” från Täby kyrkby kommer att bli svåra att slå hemma på Vikingavallen den här säsongen.

– Vi gör en taktiskt bra match både defensivt och offensivt. Fysiskt står vi upp bra mot ett så fotbollsskickligt motstånd och det känns bra, säger Bartosz Grzelak.

Organisatoriskt gjorde IK Frej en femstjärnig insats. Trots brist på erfarenhet att arrangera matcher av denna kaliber och med en ny läktare som byggts ihop i all hast flöt allt på mycket bra. IK Frej Täby visar på flera plan att de håller för den tuffa satsningen i Superettan.

Det förra publikrekordet för Vikingavallen på 1 600 personer noterades i november 2014 när IK Frej vann kvalmatchen till Superettan mot Öster med 3–0.

Till seriepremiären mot
Jönköping Södra kom 1 647 personer.

n Av de fem matcher som spelades i premiäromgången i Superettan hade IK Frej Täby näst högsta publiksiffran efter Gais som spelade inför
4 812 personer i Göteborg.

Visa merVisa mindre