”Otroligt glad att få chansen”

Hockeymålvakten hade egentligen släppt landslagsdrömmen helt. Men sedan bytte Richard Zeidlitz sport till lacrosse – och nu i juni väntar 32-åringens tredje mästerskap för blågult.

  • Publicerad 13:30, 1 jul 2018

”Vi har ett
riktigt bra lag och det bästa landslaget
sedan jag
debuterade

Alla har väl någon gång drömt att spela för landslaget. Få dra på sig den gulblåa dressen, sjunga nationalsången och representera sitt land. Richard Zeidlitz var inget undantag. Som hockeymålvakt spelade han i AIK tills han var 18 år och höll på tills han var 26. De sista fyra åren i Tierp.

Men i en stor sport som hockey är nålsögat litet till att nå landslaget.

– Ja, den tanken fick man ju släppa. Man fick inse att chansen var väldigt låg, ha ha, berättar Richard som kommer från Råsunda.

Möjligheten skulle dock dyka upp på annat håll. Via sin äldre kusin Sanny – mångårig landslagsspelare – blev han ”nerlurad” att börja träna lacrosse.

Sagt och gjort.

Richard fastnade direkt och klev omgående in i buren i Sundbyberg lacrosse.

– Det är ju lite annorlunda, såklart. I hockey kommer ju pucken från isen, men i lacrosse kan bollen komma varifrån som helst. Man måste även träna psyket då det blir fler mål. Samtidigt är man mer involverad och sköter uppspel. I hockey stoppar man bara puckar, fortsätter Zeidlitz.   

32-åringen visade sig ha fallenhet att förhindra mål även i sin nya sport. Något som inte gick landslagsledningen förbi. Efter bara ett drygt år som lacrossemålvakt skedde landslagsdebuten (2013).

Året efter VM-spel i Denver (USA) och 2016 EM i Budapest.

– Det är alltid kul att representera sitt land och göra det tillsammans med ens landsmän. Man hade egentligen inte en tanke på att få spela i landslaget och jag är otroligt glad att få chansen. Jag jobbar hårt för att hela tiden bli bättre.

I juli väntar Solnagrabben Richards andra VM då Sverige styr kosan till Israel.

– Jag har längtat två år på att spela ett nytt mästerskap och det är kul att jag får chansen i ytterligare ett VM. Vi har en stor revanschkänsla efter EM 2016 så det är upp till bevis vad vi gjort de senaste två åren.

Ja, EM i Ungern gick sådär men det är till Sveriges fördel nu i VM. Ett Sverige som, på förhand, är bättre än på många år. Åtta spelare är nytillkomna till i år, varav flera är svenskamerikaner i USA. Kusinen Sanny är en av lagets veteraner och gör nu sitt fjärde VM.

– Årets lag är det klart bästa laget jag varit med om under mina år i landslaget. Det känns riktigt spännande på förhand, säger Sanny Falk, från Sumpan, och kusinen Richard håller med:

– Vi har ett riktigt bra lag och det bästa landslaget sedan jag debuterade. Vi har steppat upp på alla positioner och verkligen spetsat till laget rejält, det finns mycket erfarenhet och kunnande hos oss.

I VM 2014 blev Sverige elva, vilket är klart godkänt i en sport som annars totaldomineras av nordamerikaner. I årets världsmästerskap sneglar revanschsugna Sverige aningen högre.

– Målet är att ta ytterligare placeringar och det vore häftigt att nå kvarten. Vi har en hög arbetsmoral, har ännu fler bra spelare och har absolut kapacitet att nå aningen högre än sist.

Mer Richard Zeidlitz

Ålder: 32 år, född 1986.

Uppväxt: Råsunda, Solna.

Yrke: Brandman.

Trivia: Spelade hockey tills han var 26 i bland annat AIK, Solna och Spånga. Han avslutade med fyra division 1-säsonger för Tierp (2008-12)

Meriter: Ett SM-guld med Sundbybergs
lacrosse (2016), drygt 20 landskamper för Sverige.

Aktuell: Uttagen som en av två målvakter till stundande VM i lacrosse.

Visa merVisa mindre