Premiär. I veckan spelar Huddinge sina första matcher i Basketettan. Foto: Sara Ringstöm

Noha från Skogås får inte spela basket - för att hon bär slöja

Samtidigt som Huddinge basket spelar sina premiärmatcher i basketettan tvingas lagkamraten Noha Berhan sitta på läktaren. Hon får inte spela. För hon bär slöja. – Det känns trist, verkligen. Jag får ju spela i U19 men inte i basketettan. Det låter så dumt, säger hon till SVT Sport.

  • Publicerad 12:27, 29 sep 2016

Det internationella basketbollsförbundet har förbjudit spel med huvudbonader för att de kan utgöra en säkerhetsrisk. 

SBFF gav 18-åriga Noha Berhan dispens för att spela kvalet till basketettan med Huddinge i våras. Men nu har förbundet avslagit hennes ansökan om dispans för ligaspelet. 

För två år sedan hade Svenska basketbollsförbundet (SBFF) möjlighet att lyfta förbudet helt på nationell nivå, men valde att ha kvar det i de två högsta ligorna.

– Vi följer regelboken och Fibas stadgar helt och hållet och är man medlem så följer man deras regler och deras regelbok. Där är det ingen tvekan om vad vi som förbund ska göra, säger Svenska basketförbundets ordförande Mats Carlsson till SVT Sport.

Beslut i höst

Anledningen till förbudet ska vara att man kan skada sig på nålar i huvudbonaden. Trots att det finns slöjor helt i tyg designade för sportaktiviteter.

Förbudet har väckt protester runt om i världen, inte minst i Sverige. Tusentals har skrivit på protestlistor för att Noha ska få spela, rapporterar Sveriges Radio.

I höst ska det internationella basketbollsförbundet ta beslut om de ska ta bort förbudet, skriver TT. 

Fram till dess tvingas Noha se på från läktaren.

Läs hela intervjun med Noha hos SVT Sport. 

LÄS OCKSÅ: Tuff start i basketettan för Huddinge basket