Stipendiat. Långdistanslöparen Lukas Segersten tilldelas årets idrottsstipendium i seniorklassen. Foto: Fredrik Gustafsson

Kommunens idrottsstipendium går till löpartalang

Vad har en långdistanslöpare, en golfspelare med sikte på USA och en bordtennisspelare gemensamt? De har alla tre tilldelats Enköpings kommuns idrottsstipendium. – Jättekul att bli uppmärksammad, säger EAI-löparen Lukas Segersten.

  • Publicerad 15:39, 17 feb 2021

Jag hade inte räknat med det.

Årets idrottsstipendiater har utsetts. Juryn som består av tjänstepersoner på Upplevelseförvaltningen och representanter från RF-SISU Uppland, har i år utsett tre stipendiater.

Seniorstipendiet går i år till EAI-löparen Lukas Segersten, som trots den tävlingsfattiga säsongen 2020 lyckades slå nytt personligt rekord på alla distanser mellan 5 och 42 kilometer.

– Det känns jättekul att bli uppmärksammad. Det var lite oväntat. Jag hade inte räknat med det, säger Lukas Segersten som fyller 21 år i år.

Seniorstipendiet, som delas ut av Enköpings kommun, är på 20 000 kronor och är tänkt att gå till exempelvis studieresor, träning eller andra aktiviteter som främjar den idrottsliga utvecklingen. Lukas Segersten har inte riktigt kommit fram till vad han vill använda stipendiet till.

– Jag har inte hunnit tänka ut vad jag ska använda stipendiet till. Man får ju se hur situationen utvecklar sig. Ett träningsläger hade ju varit roligt. Annars blir det ett allmänt bidrag till anmälningsavgifter och skor och så, säger Lukas som håller på att utbilda sig till gymnasielärare vid Stockholms universitet.

Såhär lyder delar av juryns motivering:

””Lukas Segersten är maratonlöpare med stora ambitioner och siktar på att vara som bäst om cirka tio år. Lukas kommer från en bakgrund av bollsporter och bytte inriktning till löpning för bara några år sedan, trots det har han redan visat väldigt goda resultat”.

Ges till två unga

I kategorin barn och unga, delas i år stipendierna ut till golfaren Oscar Sandberg och bordtennisspelaren William Bergman.

Oskar, med Enköpings golfklubb som hemmaklubb, går på golfgymnasium i Uppsala där han kombinerar golf med ekonomistudier.

Efter gymnasiet har han en ambition att söka till golfcollege i USA.

"Vi är imponerade av Oscars medvetna satsning på både utbildning och idrottsliga karriär och ser fram emot att följa hans utveckling”. står det att läsa i juryns motivering.

William Bergman studerar vid riksidrottsgymnasiet i bordtennis i Köping där han kombinerar teknikstudier med sin satsning på bordtennis. William spelar även division 1-bordtennis för Enköpingsklubben Stratos. Motiveringen:

"Med Williams medvetna satsning på både utbildning och idrott, ser vi fram emot att följa hans fortsatta karriär inom bordtennis”.

Syftet med idrottsstipendiet är att bidra till möjligheten för en utövare eller lag att utvecklas för att nå ytterligare framgång. Idrottsstipendiet ska gå till fortbildning, studieresor, träning eller andra aktiviteter som främjar idrottslig utveckling.

Du/ni ska vara aktiv i Enköpings kommun och göra en medveten satsning för att nå toppnivå inom din/er idrott. Sökande ska också vara en god kamrat och förebild för barn och unga.

Källa: Enköpings kommun

Visa merVisa mindre

”Jättestort för svensk tennis”

Sport Fördubblar de svenska tävlingarna Svenska tennisförbundet och arrangören Andreas Vinciguerra är överens. Satsningen i Långtora kommer att stärka Svensk tennis. – Att få spela på hemmaplan är ju en stor fördel, säger Andreas...torsdag 28/10 9:47