Under höstterminen 2020 så startade Bålsta Simklubb med cirka 210 simmare, och närmare 30 tränare. Gradvis tvingades man lägga ner träningen på grund av Coronarestriktioner. När statsminister Stefan Löfven så meddelade att restriktionerna förstärks ytterligare förstod Petronella Mossberg, Anja Martinez och Torbjörn Sjöberg att de måste tänka om fullständigt vad gäller deras roller som huvudtränare i klubben. Lösningen blev en variant på en klassiker.

– Det började väl med vi att vi tre tränare hade ett möte där vi pratade om hur ska vi aktivera barnen när vi inte har tillgång till simhallen. Först sa vi att det skulle vara en 30-dagars utmaning. Men nej, det ska vara en julkalender såklart. En lucköppning om dagen, berättar trion.

Sagt och gjort. Den 1 december startade det via en Facebookgrupp. En gång om dagen kommer en ny lucka som ska öppnas.

– Vi har olika varianter av utmaningar. Det kan vara, gör så många armhävningar du kan på en minut, eller kör cirkelträning.

Försöker hitta balans

Allt är dock inte träning. Någon dag kan det vara något annat som ändå skänker glädje och inspiration i en tid när livet inte rullar på som vanligt. I normala fall kör de äldre grupperna träning fyra till fem gånger i veckan och de yngre två till tre gånger. Nu gäller det att försöka hitta en liknande balans trots utmaningarna som det innebär att inte kunna träffas.

– Vi kan inte köra hårdträning 24 dagar i rad, men vi hoppas att vi kommer engagera fler än bara våra simmare. Kanske är det föräldrarna som ställer upp. Det bästa vore om hela familjen är med så att vi kunde få alla att röra sig. Några övningar är på träningsvärk-nivå, men några är mer softa, haha.

Hur har året varit för er som helhet?

– Vi har kunnat köra simträning nästan som vanligt. Simhallen har haft stängt delvis och tävlingarna har blivit färre och färre så i juni hade vi en egen mikroträning där man kunde koncentrera sig på att göra personliga rekord.

– Simskolan körde vi ungefär halva hösten. Vi höll på fram till för två veckor sedan när de hårdare restriktionerna kom. Vi följer råden från FHM och lyssnar på vad de säger. Många gånger är det svårt att förstå exakt vad som gäller, men just nu har vi tagit det lokala beslutet att stänga ner träningen.

Bålsta simklubb står på två ben där tävling och träning är den mindre delen. Det stora är simskolan

– Det är barn från fyra, fem års ålder till dess att de kan simma, vilket brukar vara i tioårsåldern.

Trion siktar på att dra igång igen i januari.

– Om alla tar det på lika stort allvar som vi så hoppas vi att kurvan har vänt nedåt då.