”Jag hoppas att vi kan nå så långt som möjligt”

Debut i Damallsvenskan och det första Allsvenska målet inprickat mot rivalen AIK. Nu väntar nästa framgång under 2015 för Norrvikentjejen Emma Jansson. Nämligen F19-EM i Israel. – Det känns skitkul att bli uttagen, säger Emma Jansson, som till vardags representerar Hammarby.

  • Publicerad 15:53, 23 jun 2015

"Det är annorlunda att gå upp till Damallsvenskan och det kändes bra att vara en de fem som varit med hela resan."

Som åttaåring började Emma Jansson att spela fotboll med sin storebror. Redan då kände hon att talangen fanns där och genom olika ungdomslag i först IFK Sollentuna och sedermera Sollentuna Fotboll var hon till slut uppe i A-laget.

– Jag kände redan från början att jag hade talang för fotboll, säger Emma Jansson, bara dagar efter hon tagit studenten från Rudbeck och fortsätter.

– Redan då var det roligaste som fanns att göra mål.

Genom ett samarbete mellan Sollentuna Fotboll och Hammarby fick det välkända söderklubben upp ögonen för Emma. Ett nära träningssamarbete etablerades och när tränaren Pär Lagerström frågade om spel i en träningsmatch på sommaren tvekade inte Emma. En expressövergång skrevs och spel i Hammarbys A-lag var ett faktum.

– Allting gick snabbt och jag fick debutera mot Vasalunds IF i en träningsmatch. Jag fick chansen från start som anfallare och gjorde dessutom mål i min debut, säger Emma Jansson.

Hammarby var då ett lag på stark frammarsch. Laget gick två år i rad uppåt i seriesystemet. Förutom ett halvstruligt 2014 med skador och sjukdomar, var Emma Jansson en av fem tongivande spelare som var med hela vägen. Förra säsongen kom ”Bajen" tvåa i Elitettan och tog klivet upp till finrummet i Damallsvenskan.

– Det var riktigt häftigt, fortsätter 19-åringen. Det är annorlunda att gå upp till Damallsvenskan och det kändes bra att vara en de fem som varit med hela resan.

Årets säsong i högsta serien har varit upp och ner. Hammarby ligger trea från slutet på sex poäng och precis som för laget har det gått upp och ner för Norrvikentjejen Emma Jansson.

– Vi har inte riktigt fått med oss alla resultat som vi velat men jag tycker ändå vi har ett bra spel för att vara nykomlingar. Jag spelade inte så mycket i början men ändå deltagit i alla matcher och gjort bra från mig. Något som visade sig i slutet då jag gjorde mitt första mål. Men jag borde gjort fler och ska bli starkare där.

Att spela i Damallsvenskan är en dröm som slog igenom.

– Det är skithäftigt och jag har inte riktigt förstått vad det innebär än. När jag gjorde ett inhopp hemma mot Linköping blev jag matchens lirare och blev intervjuad av TV4. Då förstod man lite hur stort det är. Alla lagen vi möter är riktigt bra men jag tror vi har en bra chans att hålla oss kvar nu under hösten, säger Emma Jansson som trivs väldigt bra i Hammarby.

Har du utvecklats under året?

– Ja, absolut. Jag tycker att jag gått framåt även om det finns flera saker att utveckla. Den stora skillnaden i år är det fysiska spelet och tempot. Allt går mycket snabbare.

Under de senaste åren har Emma Jansson även varit med i olika ungdomslandslag. Först spelade hon med det ett år äldre landslaget, F95, och fick då spela EM i Norge 2014. Sedan en tid tillbaka är hon med tjejerna i hennes egen ålder, nämligen flickor födda 1996. Ett landslag som i matchens sista skälvande matchminuter lyckades att kvala in till EM, genom att slå Serbien.

– En riktigt häftig känsla och nästan obeskrivlig. Vi säkrade biljetten på övertid och det var helt ofattbart. Hade vi inte gjort mål så hade landslagsresan varit slut. Det känns kul att få fortsätta resan tillsammans.

Belöningen som stundar, efter bragden mot Serbien, är ett EM-slutspel. I mitten på juli åker Emma Jansson och hennes 17 lagkompisar till Israel.

– Jag hade förväntat mig att komma med i truppen men det är givetvis riktigt kul att bli uttagen.

Sverige ska möta Frankrike, Danmark och värdnationen Israel.

– Det är flera otroligt bra lag med, men vi har en bra chans att gå vidare. Mitt mål är få så mycket speltid som möjligt och vara med och bidra. Jag hoppas att vi kan nå så långt som möjligt, säger Emma Jansson och fortsätter.

Sex snabba

Fotbollsidol: Zlatan. ”En bra fotbollsspelare och jag gillar hans attityd”.
Favoritlag: AIK och Manchester United. ”Alltid varit Gnagare på herrsidan, men börjar tycka om Bajen mer och mer. En härlig kultur där”.
Favoritarena: Tele2-Arena
Bästa motspelare du mött: Marta i FC Rosengård
Bästa medspelare: Katrin Schmidt och Jessica Landström
Målsättning med karriären? ”Vore häftigt att få spela för PSG och att kunna leva på fotbollen.”
 

Visa merVisa mindre

Mer Emma Jansson

Ålder: 19 år, född 1996
Bor: Norrviken
Moderklubb: IFK Sollentuna 
Aktuell: Anfallare i Hammarby och nyligen uttagen till F19-EM i Israel

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Alla mot alla i mörkret när Night Trail Run är tillbaka på Järvafältet

Nyheter Över 450 anmälda – reflexbanor i skogsterrängen kring Bögs gård Efter coronaåret 2020 är Night Trail Run tillbaka igen, i mörkret kring Bögs gård. Och det är flera nyheter när arrangörsklubben Attunda OK presenterar årets lopp som avgörs den 21–23 oktober. Till...onsdag 20/10 14:25

Mörkret och tomma bostäder lockar fram inbrottstjuvarna igen

Nyheter Sex bostadsinbrott i Sollentuna i helgen Efter flera veckor utan ett enda bostadsinbrott i Sollentuna slog tjuvar till mot sex bostäder i bland annat Norrviken och Töjnan i helgen, och ytterligare ett inbrott skedde i Helenelund natten till...onsdag 20/10 11:23