Foto: Privat

”Jag är bättre än någonsin”

En tävlingsfattig vår har varit ett framgångsrecept för EAI-löparen Lukas Segersten som under året radat upp personliga rekord. I helgen gör han säsongens sista tävling.

  • Publicerad 19:51, 17 okt 2020

Det är om tio år jag ska vara som bäst.

2020 är inget vanligt år. Punkt. Och sannerligen inte för de idrottsaktiva som hade tänkt att tävla en massa – just detta år. Den 20-årige Enköpingslöparen Lukas Segersten upplever just nu ett sådant år. Även om han sedan i somras har kunnat tävla.

– Mellan april och maj arrangerades det inga tävlingar överhuvud taget. Men det var inte helt dumt för mig personligen, säger Lukas Segersten och tillägger:

– Det var fördelaktigt att kunna träna på med en ganska hög intensitet utan att behöva gå på max under tävling.

Under sommaren drog tävlingssäsongen igång. Om än en coronaanpassad sådan. Och det har gått bra för Lukas Segersten som tävlar för Enköpings AIF. Han har lyckats att fila ned sitt personbästa i samtliga discipliner han ställt upp i – halvmaraton, 5 000 meter, 10 000 meter (bana) och så senast förra helgen när han sprang SM i 10 000 meter landsväg på Anderstorps motorbana.

– Jag hade en förhoppning om att springa under 34 minuter. Nu var jag 15 sekunder ifrån. Men det blev ju ett nytt pers, så det måste man vara nöjd med. Jag skulle säga att jag är bättre än någonsin, säger han.

Nu på söndag, den 18 oktober, springer Lukas sin sista tävling för säsongen – när ett maraton i Uppsala ska avgöras.

– På grund av restriktionerna är det inte mer än 45 deltagare, men det är en väldigt hög nivå på dem som är med. Jag har egentligen inte tränat för maran i år. Det har bara blivit ett par pass över 30 km, säger Lukas.

Därefter planerar han att lägga löparskorna på hyllan. I en vecka...

– Sedan blir det löpfritt en vecka. Efter det är det dags att börja bygga för nästa säsong, säger han.

Lukas tänker och tränar långsiktigt och målmedvetet.

– Det är om tio år jag ska vara som bäst, säger han.

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54

”Jag är bättre än någonsin”

Sport En tävlingsfattig vår har varit ett framgångsrecept för EAI-löparen Lukas Segersten som under året radat upp personliga rekord. I helgen gör han säsongens sista tävling.lördag 17/10 19:51