Internationella Solna laddar för ettan

Solna VBK:s båda seniorlag är tillbaka i division 1. Och de lokala volleybollagen tar sig an den nya serien med lag som har en stor internationell prägel. Majoriteten av spelarna är nämligen födda i utlandet.

  • Publicerad 16:00, 5 okt 2017

”Man får ju in nya erfaren-
heter och lär av varandra

Solna är känt som ett sportnav i Stockholm. Många spelare från andra kommuner söker sig till staden för att sporta, det är sedan gammalt. Men det är inte bara satsande stockholmare som kommer till Solna. I Solna volleybollklubbs seniorlag är majoriteten faktiskt från utlandet.

I herrlaget återfinns spelare från hela världen. Bland annat från Polen, Frankrike, Thailand och Australien. Visserligen tappas kanske den lokala prägeln i vissa lägen, men synergieffekterna är desto fler.

– Det är kul att få en del av allas erfarenhet och se hur deras mentalitet påverkar laget. Jag tycker vi har en rolig mix, berättar herrlagets tränare Babak Rabiei som nu gör sin andra säsong i SVBK.

– Solna ligger bra till som stad och många jobbar eller studerar här i närheten. Det är många som söker sig till Solna.    

I stället för svenska är det engelska som gäller i laget. Och anledningen till den internationella satsningen är enkel: det finns inga andra volleybollspelande seniorer att tillgå.

– Nej, vi har inga egna ungdomar som knackar på dörren till a-laget än. Långsiktigt hoppas vi såklart ha det och vi tror att Solna gymnasiums volleybollprogram kommer att gagna klubben på sikt. Men det är ett par år längre fram i tiden, fortsätter Rabiei.

Mönstret känns igen även i damlaget. I den 14 damer stora truppen är hälften utländska spelare, bland annat från Finland, USA och Polen.

– Ja, vi har en stor internationell prägel. Vi har sju olika nationaliteter i laget, säger damtränaren Christiane Buchgeister som själv är från Tyskland.

Fördel eller nackdel att ha det så?

– Det är klart att det kan bli en del språkförbristningar, vilket är ett minus ibland. Men annars är det bara positivt med många utländska spelare. Man får ju in nya erfarenheter och lär av varandra, fortsätter ”Chris” Buchgeister som gör sin fjärde säsong som damtränare.

Båda seniorlagen i Solna VBK gjorde det mycket bra förra säsongen. Så bra att båda alltså gick upp ett snäpp och återfinns numera i division 1. Sveriges näst högsta volleybollserie.

– Det känns jättebra, det är här vi ska vara. Helt rätt serie för grabbarna och mer utmanande än division 2, säger Babak Rabiei.

Stommen från succésäsongen senast är kvar och ett par nya spelare har tillkommit. Trots att laget är nykomlingar är målsättningen hög för herrlaget.

– Spelarna vill komma topp två och jag tycker att vi har kapaciteten att göra det utifrån det jag har sett. Med lite tur och med rätt studsar slutar vi i toppen, säger Rabiei om herrlagets kommande säsong.

– Vi har talangen och speluppfattningen, så får vi bara ihop laget så kommer det gå bra för oss.

Solnas damer har spelat många år i ettan tidigare och känner väl till serien. Och själva laget är väl förberedda inför vinterns äventyr.

– Vi är samspelta efter flera år ihop och känner varandra väl. Jag tycker vi har både bra spets och bra bredd i en bra mix, säger damtränaren ”Chris” Buchgeister.

Men de är ändå lite blygsamma med sin målsättning.

– Det känns jättespännande med ettan igen, men det blir tufft. Vi satsar främst att stanna kvar i serien men göra det på ett komfortabelt sätt. Inte med nöd och näppe mot slutet, säger ”Chris” Buchgeister.

Båda lagen spelar sina premiärer nu i helgen.