Elit. Så här såg det ut 2015 på IK Frejs premiär i Superettan. Arkivfoto Foto: Uffe Lindeborg

IK Frej ser ljust på framtiden utan elitlaget

IK Frej elitlag blir Stockholms Talangfotbollsförening. IK Frej ungdom- och damfotboll tar över en plats från Hammarby i division fyra där Bajen hade ett talanglag förut. På så sätt räddas herrlaget från konkurs.

  • Publicerad 17:19, 8 feb 2021

2017 bildade IK Frej en aliansförening med tre föreningar för att inte riskera barnens framtid i IK Frej när herrföreningen spelade på så hög nivå som de gjorde och fick därmed en ansträngd ekonomi.

Innan dess var IK Frej en förening. Det blev IK Frej Herrförening, IK Frej Dam och Ungdom och IK Frej Innebandy. Skulderna blev för stora för herrlaget så för att överleva inleddes ett samarbete med Hammarby. Det enda sättet att fortsätta verksamheten var med full finansiering av Hammarby fotboll som nu kommer att bli av, meddelar klubben den 3 februari.

– Det är tråkigt det som har skett. Vi har känt till att ekonomin har varit dålig i Herrföreningen och att det har varit ett fortsatt samarbete med Hammarby. I somras fick vi veta att Herrföreningen skulle inleda ett utträde ur IK Frej alliansen. Vi hade inte ekonomi själva att kunna rädda Herrföreningen, säger Joakim Landén ordförende i IK Frej Dam- och Ungdomsförening.

– Det viktigaste för oss har hela tiden varit att det inte ska påverka barnen i IK Frej och det har vi upplevt att det inte kommer göra.

Vill inte starta om

Enligt stadgarna kunde laget inte fortsätta heta IK Frej vid utträdet. Den nya föreningen kommer istället heta Stockholms Talangfotbollsförening, laget kommer fortsätta spela i gulsvarta färgerna.

IK Frej tar i samma veva över Hammarby talangfotbollsförenings plats i division 4 norra för att behålla möjligheten att spela herrfotboll på högre nivå i framtiden. Ett nytt herrlag hade varit tvungna att börja spela i division 7.

– Då skulle vi tappa alla våra killspelare från femton år och uppåt. Steget skulle bli för stort till elitfotboll, från division sju. Att ta över Hammarbys talangfotbollsförenings plats i division fyra var ett bra spår för att kunna inleda vår seniorfotboll på en rimligare nivå med målet att i framtiden spela i division två, säger Joakim Landén.

På Hammarbys hemsida skriver ordförande Richard von Yxkull:

– Vi har hittat en konstruktiv lösning som säkerställer dels att det finns en A-lagsverksamhet i IK Frej, dels att vi själva får behålla en väldigt bra utvecklingsverksamhet för våra unga talanger.

Innebandyn och Ungdomsföreningen i IK Frej fortsätter med god ekonomi.

– Vårt fokus är barnen. Så många som möjligt, så länge som möjligt, till så bra nivå som möjligt är vår målsättning och det har vi på fotbollssidan verkligen lyckats bra med, med många framgångsrika fotbollsspelare. Vi ser en ljus framtid för vår framtid på Vikingavallen.

IK Frej sammansättning

IK Frej alliansförening var tidigare tre olika föreningar: IK Frej Herrfotboll, IK Frej Ungdom- och Damfotboll och IK Frej Innebandy.

Totalt var IK Frej Herrfotboll skyldig 2,9 miljoner kronor.

IK Frej alliansen består idag av föreningarna: IK Frej Ungdom- och Damfotboll och IK Frej Innebandy.

Cirka 900 unga tjejer och killar finns i ungdomsfotbollen.

Hemmaplan: Vikingavallen

Visa merVisa mindre