Initiativ. Sportchefen Sebastian Brinkenfeldt, till vänster i bild, var med och förde in programmet i klubben. Foto: Pressbild

Idrottsklubben som diskuterar kärlek och manliga normer

Amerikanska fotbollsklubben Täby Flyers tröttnade på det resultatinriktade fokuset inom idrotten. Därför satsar de nu på att snacka om allt ifrån kärlek till mod.

  • Publicerad 11:44, 30 nov 2017

2014 införde Täby Flyers sitt "Character development program", som nu är en vital del i arbetet med både lagkänsla och individer.

– Det är egentligen det som idrott handlar om, att utvecklas som människa, säger Sebastian Brinkenfeldt, sportchef.

– Vinna matcher är egentligen väldigt enkelt men att vinna i livet är en betydligt mycket tuffare match. Det försöker vi utbilda våra spelare kring, att ta sig an den matchen.

Diskuterar kärlek och respekt

Han poängterar att ungdomarna, även om de bor i bra och stabila familjer, ställs inför utmaningar som de kanske inte alltid har någon att prata med om.

– Där fyller vi en viktig funktion, att lyssna och finnas till.

Primärt är det 16- och 17-åringarna i klubben som har en schemalagd träff i veckan för att samlas, prata och diskutera.

– Vi samlas hela laget så har vi ett tema, allt från ansvar, respekt, mod, karaktär. Men också saker som vad kärlek betyder och vad det innebär att vara man i dagens samhälle, säger Sebastian Brinkenfeldt.

"Vilken mask gömmer du dig bakom?"

I diskussionerna om att vara man i dagens samhälle tog de avstamp från videklipp från "Kära pappa", som är gjord av en norsk organisation som jobbar emot våld mot kvinnor.

– Vi pratade om hur det ser ut på fester, i skolan, vad sker, är det så här. Och alla sa samständigt; ja, så är det. Då blev följdfrågan, vad kan du göra, hur arbetar vi emot det här, säger Sebastian Brinkenfeldt.

– Sedan diskuterade vi utifrån frågan: "Vilka förväntningar finns på dig som man, hur ska du vara, kring din sexualitet, hur du framstår som andra". Lite, "vilken mask gömmer du dig bakom".

Stärks som grupp

Enligt Sebastian Brinkenfeldt gör det honom till en bättre ledare, eftersom att han förstår spelarna bättre och bygger förtroende för dem.

– Som lag ger det oss en fantastisk lagkänsla, vi blir starkare som grupp, vi får en gemensam bas, det finns inga frågetecken om hur vi ska agera. Just när spelarna öppnar upp sig för varandra blir det en ömsesidig respekt, säger han.

– Det har också lett till att vi är betydligt mycket bättre sportsligt, spelarna vill träna mer, hårdare och ge mer. Det leder till ett mer högpresterande lag på planen. Det var inget vi räknat med från början.