HISTORISK STARTELVA

Efter blott fyra säsonger blev Rinkeby United stadsdelens första klubb att spela i Stockholmsfotbollens högsta serie. Premiären på Knutby BP blev tuff och slutade 0–2 till favorittippade Värtan.

  • Publicerad 16:30, 20 apr 2018

Över 200 åskådare samlades runt Knutby Bollplan när Rinkeby United gjorde entré i division 4. På ”fel” långsida ställde sig bland annat rådgivaren Martin Kayongo-Mutumba och stöttade med coachning, i synnerhet av Milkyas Andue som tillsammans med Tomas Valdes Verdecia och Biyan Bozan satte gästernas backlinje på en del prov. Matchen var historisk så till vida att varken Rinkeby eller Tensta, båda stadsdelarna byggdes på senare delen av 1960-talet, tidigare har haft lag i division 4.

Akropolis IF invänder kanske någon. Akropolis (nu i division 1) har Järvakoppling, men grundades i 1968-69 i Klarakvarteren där svenskgrekiska föreningen höll till. Efter många år i innerstan hamnade Akropolis på Kista IP och basketsektionen, Akropol BBK, i Rinkeby.

Rinkeby United, bildat 2013, är alltså stadsdelens första fotbollsklubb i högsta Stockholmsserien. Det har gått fort sedan debutåret och seriesegern i division 7 2014. Året efter gick United upp i division 5 som tvåa i sexan. 2016 blev laget ”bara” trea i division 5, men i fjol blev det en ny serieseger och avancemang till fyran.

Och det ska inte stanna här. Division 4 är inget slutmål, klubben vill upp i division 3, lägsta serienivån inom Svenska Fotbollförbundet.

Ledaren Adi Drammeh är oblyg. Efter premiären konstaterade han: ”Vi har det i vårt dna att förlora premiären, har gjort det varje år. Vi ska vinna serien.”

Inför avspark var han mer försiktig.

– Vi har skador, men som tur är en bred trupp. Värtan ska vara bra, så det här blir tufft, sa han med 20 minuter till avspark.

Tufft blev det och nervöst var det. Så pass nervöst att Ali Sheab helt missade att
lagkompisarna ställde upp sig för den historiska första lagbilden minuten före avspark.

0–0 i paus kunde Rinkebylaget vara mest nöjda med. Trots ett ribbskott i matchupptakten var det Värtan som förde och skapade chanser. 0–1 kom dryga kvarten in i andra halvlek. Dålig kommunikation ledde till att en hörna smet direkt in. I anfallet efter fick Biyan Bozan två jättechanser att kvittera. Första skottet träffade målvakten, på returen hann den nästan knäsittande målvakten få upp armarna och styra undan skottet.