Hämtar inspiration i USA

Delar av det amerikanska fotbollslaget Solna Chiefs åker i slutet på året över till USA. Där väntar bland annat en All star-match och mycket lärdomar inför framtiden. – Ett perfekt tillfälle att lära sig mycket och knyta kontakter, säger Anders Johansson som är en av två ledare på USA-resan.

  • Publicerad 12:00, 24 nov 2015

”Sporten växer, men tyvärr hämmar bristen på ledare tillväxten.”

Den tredje januari, varje år, genomför amerikanen Bret Cooper en All star-match i Dallas Texas. I den välkända sportstaden bjuder den amerikanska fotbollsfantasten in unga utövare för att spela Bret Cooper All star American Bowl.

Förutom själva matchen står en hel veckas uppladdning, med bland annat träning med gamla NFL-spelare på schemat. Från Solna Chiefs kommer nio spelare och två ledare att åka till södra USA i slutet på året.

– Det är bara spelare från Sverige och USA som är där. Vår sportchef Patrik Pettersson träffade Bret Cooper inför förra året och det var så samarbetet började, säger Anders Johansson som tillsammans med Patrik ska åka med som ledare.

Solnadelegationen, och en spelare från Örebro, åker i mellandagarna över till Texas. Där väntar en fullspäckad vecka i sportens tecken. Dessutom läropengar inför framtiden.

– Allt vi lär oss i USA tar vi med oss tillbaka till Sverige. Meningen är att vi sedan tillsammans hjälper till att höja kvalitén på våra träningar med allt vi lärt oss. Dessutom är det en riktigt bra erfarenhet och en upplevelse, fortsätter Anders Johansson som ser fram emot att åka till USA för första gången.

Men att jämföra sporten mellan länderna är en orättvis liknelse.

– Det går inte att jämföra, det är en jättestor skillnad. Typ som basketen var förut då USA var världsledande. Men Sverige är åtminstone bland de bättre i Europa, fortsätter Anders Johansson, som är huvudtränare för U17-laget.

Efter ett par år av ett sjunkande intresse för sporten i Sverige har den trenden vänt. Framförallt i Stockholm.

– I Stockholm finns det nu nio föreningar med juniorverksamhet, medan det är lite mer spritt ute i landet. Sporten växer, men tyvärr hämmar bristen på ledare tillväxten. Spelarundarlag finns, men tyvärr inte så många ledare.

Solna Chiefs har märkt av tillväxten de senaste åren. För två år sedan fanns det bara ett pojklag men 2015 stoltserar klubben med tre lag.

– Vi är en växande klubb och har nu runt 80 spelare. Nästa år hoppas vi vara 100. När spelarna blir för gamla för U17 så går de istället över till STU Northside Bulls där de kan fortsätta spela U19, säger Anders Johansson.

Mer Solna Chiefs

Solna Chiefs är en ungdomsförening för amerikansk fotboll i Solna. Har lag i U13, U15 samt U17.

Hemmaplanen är Bergshamra Arena.

Solna Chiefs bildades 1991 och ingår som en sektion i Solna Sportklubb.

Är även en del av STU-alliansen tillsammans med Northside Bulls och Täby Flyers.

Visa merVisa mindre

Mer Solna Chiefs USA-resenärer

Felix Hansson

Mattias Skoog

Alper Arici Kaan

Johan Piensoho

Hektor Schubert

Henrik Sköld Söderberg

Thomas Rydow

Philip Mesterton

Alexander Nordgren

Anders Johansson

(ledare)

Patrik Pettersson (ledare)

Visa merVisa mindre