Det är vilans tid för Kim Amb just nu, men snart sätter träningen igång igen. Efter ett år som var hans absolut bästa i karriären finns det ännu saker att vrida på för att få till den där riktiga fullträffen. Och 30-åringen har högt satta mål. Eller långt satta kanske snarare.

– Jag har siktet inställt på vårt svenska rekord (89.10 meter, Patrik Bodén). Jag tror på att jag verkligen kommer kunna lösa det. 90 meter är en annan sådan där gräns, då har man riktigt lyckats. Jag vet att potentialen finns, men det ska till lite till. Kan man få till tajmingen till hundra procent så kommer det att gå. Men vi snackar så jäkla kort tid som allt ska klaffa på.

Är det någon gång han ska lyckas är det väl nu. I fjol kom han tillbaka ordentligt efter en skadeperiod som pågick länge, men det var inte enkelt att nå dit. Det började med ett tränarbyte som kändes i hjärna och hjärta.

– Jag har jobbat med min förra coach sedan jag var 15 år. Gått till OS-final och VM-final, kastat 84,61. Det var ett tufft beslut.

Bästa året någonsin

Samtidigt ett beslut som alla parter var med på. Tillsammans med Indrek Tustis började Kim söka vägen fram och nu har han två säsonger i rad som visar att valet var det rätta.

– Ja, absolut. Det har varit ett bra år. Det här är mitt bästa år någonsin och föregående var mitt bästa då. Just nu går det kanon och det är klart att man kan börja fundera. Skulle man kanske ha gjort det här tidigare, men det är inte säkert att det blivit bättre då. Det kräver en mognad också, Man måste vara med mentalt på att göra förändringen, säger Håbobon som i och med sina kast seglat upp som ett OS-hopp.

Jo, Kim Amb är inte bara helt inställd på att tävla i de olympiska spelen i Tokyo nästa år, han är dessutom övertygad om att de blir av.

– Absolut. Jag har förstått att oavsett vad som händer och sker så ska de försöka. Det är helt rätt. De har säkert lagt ner x antal miljarder på det redan så det får man förstå. Det är oerhört kul om det kan bli av. Annars är det en jättegrej som försvinner för oss för oss atleter.

Siktar du på medalj?

– Man önskar alltid att man ska sikta på medalj, men det är så många parametrar som ska stämma in. Det man vill är att man ska vara i sin bästa form. I år hade jag en betydligt stabilare nivå. Alla tävlingar gick väldigt bra, men det fattades vissa saker. Om man tar förra året fick jag ett väldigt lyft vid SM och finnkampen. Jag fick inte det släppet i år. Jag vet att det finns en nivå till på det.