Foto: Elin Nordlund

Gokart - en sport med krut i

Blod, svett och tårar – det beskriver Gokart, eller Karting som det egentligen heter ganska bra. Det är en sport som kräver mycket av utövaren. Erik Hållbus är nio år och för honom är farten och spänningen det bästa som finns. – Det är jätteroligt men också lite läskigt.

  • Publicerad 11:57, 21 feb 2014

För de flesta är en helt vanlig tisdag i slutet av februari. Det är det inte för Erik Hållbus. Ikväll ska han nämligen få ta emot sitt pris för den fina tredjeplatsen i DM som han har kört till sig.
– Pirrigt, det är pirrigt.
Karting är en krävande sport, en mycket mer krävande sport än vad många kan tänka sig. För att klara av att köra på hög nivå krävs det att man är vältränad som en boxare. Erik Hållbus är nio år och har just påbörjat sin karriär. Han kör just nu i en klass som kallas Micro. I den klassen kör man om man är mellan åtta och tio år. Han började köra när han var sju år då han såg andra som körde och tyckte att det verkade roligt.
– Jag ville prova på och jag fastnade, säger han.
Han berättar att det var lite läskigt när allt var nytt och därför körde han ganska långsamt i början.
– Ja det tar ett tag innan man vänjer sig med farten.
Att krascha när man kör i 80 kilometer i timmen är inte helt ovanligt och det är delvis därför som förarna bär flertalet skydd.
– Vi har bland annat halsskydd och revbensskydd. Men jag är inte rädd för att krascha. Det hör till, säger Erik.
Erik tränar ungefär tre gånger i veckan när det är högsäsong. Just nu går det inte att träna eftersom det inte finns några inomhushallar. Det löser han genom att köra hockey på vintern.
– Det är bra att träna flera olika sporter, det är bra för fysiken.
Att tävla är höjdpunkten och det är det man ser fram emot när man tränar hårt i veckorna menar Erik. Det är Erik och pappa Rikard som hjälps åt och ser till så att allt fungerar.
– Vi åker på tävlingar ihop och meckar med bilen ihop. Det är skönt att ha med pappa, säger Erik.
En av de viktigaste tävlingarna under året är DM – Distriktsmästerskapen. I år placerade sig Erik Hållbus på en tredjeplats där. Det ska han fira tillsammans med de andra pristagarna genom att motta priset under en ceremoni å Scandic Hotell senare under kvällen.
– Det är lite nervöst. Men också spännande att få gå upp och ta emot priset. Det har jag aldrig gjort förut.

Relaterad information

Distriktsmästare Stockholm 2013!

Klass Formel Micro
1:a Wilgot Edquist
2:a Ludwig Glans
3:a Erik Hållbus

Skrällen: VM-guld i hoppbacken för Pietro – trots utdömt knä

Nyheter Målet var att bara få ett resultat I årets veteran-VM i backhoppning bestod den svenska truppen i Slovenien av en person – Pietro Nilsson Toracca från Sollentuna Backhopparklubb. Men ensam är stark, i alla fall den här gången.tisdag 4/10 6:40