Mot fullsatt? När restriktionerna hävs kan de allsvenska läktarna fyllas igen. Foto: Mostphotos

Glädje hos Stockholmsklubbarna över slopade restriktioner

Regeringen utlovar fullsatta läktare och arenor i höst när flera pandemirestriktioner hävs i slutet av månaden. Beskedet utlöste stor glädje bland de allsvenska Stockholmsklubbarna.

  • Publicerad 14:37, 8 sep 2021

Så kom det till slut. Beskedet att vaccinationsgraden är så pass hög att samhället så sakta kan börja öppna upp igen. Från den 29 september förklarade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det bland annat är dags att skrota deltagarbegränsningar för både allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Det blir fulla salonger och läktare runt om i landet i slutet av månaden, sade minister Amanda Lind (MP) under pressträffen.

Nu lyfts alla tak för sport, kultur och andra evenemang

”Enormt ljus i tunneln”

Den spontana reaktionen på AIK:s kansli var ”enorm glädje och lättnad”.

– Det har varit en otrolig svår tid för oss och alla andra fotbollsklubbar. Vi ser nu ett enormt ljus i tunneln, säger Fredrik Söderberg, vice klubbdirektör i AIK.

AIK:s ledning har nu många möten, bland annat med länsstyrelsen, för att reda ut exakt vad man har för ansvar som arrangör. Och första hemmamatchen utan restriktioner är bästa tänkbara: ett derby mot Djurgården, ett möte som kan vara avgörande för toppstriden i Allsvenskan.

– Vi har ju möjlighet att utnyttja de slopade restriktionerna rätt kraftigt.

Fullsatt med andra ord?

– Jag har lärt mig att aldrig ta någonting för givet. Saker och ting kan ändras men självklart hoppas jag på det. Någon gång nästa vecka räknar jag med att biljettplaneringen kan vara klar, säger han.

Vad betyder det för klubben rent ekonomiskt?

– Det är en skillnad på många miljoner. Det här kommer att ge en jätteeffekt. Och rent sportsligt utgår jag från att vår publik kommer vara en stor, stor fördel för oss.

Djurgården: "Släpper biljetter nästa vecka"

Även i klocktornet på Stadion var det muntra miner.

– Det är superhärligt att äntligen ha någonting att förhålla oss till. Vi har ju alla hoppats på det här i ett och ett halvt år, oavsett bransch. Vi hoppas innerligt att det här blir av och jobbar utifrån att restriktionerna lättar, säger Tomas af Geijerstam, biljettansvarig på DIF.

Djurgården spelar två damallsvenska matcher, och fyra i herrallsvenskan, utan restriktioner.

– Det betyder otroligt mycket för alla våra säsongskortsinnehavare. Efterfrågan är stor och det här blir en chans att få intäkter igen. Vi hoppas ha ett upplägg för biljettförsäljningen klar inom kort och kunna släppa biljetter nästa vecka, säger han.

Nytt publikrekord?

För Hammarbys del väntar en match mot AIK i Damallsvenskan. Matchen är sedan tidigare flyttad till Tele2 Arena, och publikkapaciteten höjs från 10 000 till fulla läktare. Det finns nu en möjlighet att slå det tidigare publikrekordet i Damallsvenskan som är 9 413 personer.

Bajens herrar kan också se fram emot ett AIK-derby, matchen den 17 oktober mot Solnalaget blir den första hemmamatchen utan restriktioner. Klubben har i dagsläget ingen information om datum för biljettsläpp.

Efter regeringens besked: "Äntligen kan Stockholm bli Stockholm igen"

Allsvenska hemmamatcher utan restriktioner

AIK

Herrar:
AIK – Djurgården 3 oktober
AIK – Norrköping 24 oktober
AIK – Östersund 7 november
AIK – Sirius 5 december

Damer:
AIK – Växjö 2 oktober
AIK – BK Häcken 17 oktober
AIK – Vittsjö 30 oktober

HAMMARBY

Herrar:
Hammarby – AIK 17 oktober
Hammarby – Östersund 24 oktober
Hammarby – Örebro 7 november
Hammarby – Kalmar FF 5 december

Damer:
Hammarby – Piteå 3 oktober
Hammarby – AIK 10 oktober (På Tele2 Arena)
Hammarby – Linköpings FC 30 oktober

DJURGÅRDEN

Herrar:
Djurgården – IF Elfsborg 18 oktober
Djurgården – Kalmar FF 23 oktober
Djurgården – Halmstad 6 november
Djurgården – Varberg 28 november

Damer
Djurgården – Kristianstad 16 oktober
Djurgården – FC Rosengård 6 november

Visa merVisa mindre