"Jag tävlar alltid i ett vitt hårband, det är så folk känner igen mig", säger mångkamparen Fredrik Samuelsson, 22, från Hässelby. Foto: Mikael Andersson

Full fart framåt för mångkamparen från Hässelby

I helgen gör 22-åriga mångkamparen Fredrik Samuelsson från Hässelby debut i inomhus-EM i Belgrad. Där siktar han på nytt personbästa.

  • Publicerad 17:59, 28 feb 2017

Som barn till en mångkampare och en häcklöperska var det inte mycket snack om saken för 22-åriga Fredrik Samuelsson från Hässelby villastad. När han var sju år började han träna friidrott i Sundbybergs SK. Efter två år gick han över till Hässelby SK där det sedan blev mångkamp.

–Jag har alltid gillat att tävla, jag och brorsan tävlade om allt när vi var små. Att det blev mångkamp kom ganska naturligt för vi tävlade i alla grenar från scratch. Hässelby är dessutom en klubb som är känd för att få fram bra mångkampare, säger Fredrik Samuelsson.

Vi träffas i en hall i Sollentuna där Fredrik tränar under inomhussäsongen. Idag står häcklöpning och en explosiv övning med kulkast på schemat. Pappa Janne Samuelsson som tränar Fredrik är som vanligt också på plats.

Det har gått två dagar sen beskedet kom om att Fredrik är uttagen till inomhus-EM i Belgrad 3-5 mars.

– Det känns skitkul! Vi har trott att resultatet jag gjorde i början på januari ska räcka men det blev lite nervöst på slutet. Inomhus har man ingen kvalgräns utan ett rankningssystem, så allt ligger inte hos mig utan beror också på vad de andra presterar, säger Fredrik Samuelsson.

"Höjd- och längdhopp är roligast, det är också de grenar som har gått bäst", säger Fredrik Samuelsson. Foto: Mikael Andersson

"Man måste vara komplett"

På en tävling i januari fick Fredrik 5920 poäng och slog därmed personligt rekord. Med det resultatet blev han tredje bäst i Sverige inomhus i sjukamp genom tiderna.

– Utmaningen med mångkampen som gör det intressant är att man måste vara komplett och bra på olika saker. De flesta grenarna är explosiva men det handlar också om teknik, uthållighet och en jädra massa pannben säger Fredrik.

LÄS MER: Mångkamparen från Hässelby rankad världsetta

Under träningssäsongen kör han mellan åtta och nio pass i veckan. Nu är det tävlingssäsong och då blir det träning ungefär tre gånger i veckan, plus tävling på helgen.

Janne Samuelsson började träna och tävla i mångkamp för Hässelby SK 1979. Nu tränar han, förutom Fredrik, även sonen Jakob, 19 i mångkamp. Lillasyster Julia, 12, kör friidrott och tränas av mamma Maria Samuelsson.

– Det är friidrott för hela slanten i den här familjen. Det är jättekul att vi gör den här resan tillsammans, säger Fredrik och fortsätter:

– Farsan är jävligt bra psykologiskt och vi har många nyttiga samtal. Vi pratar mycket om livet och hur man får ihop alla pusselbitar för att träningen ska utvecklas på bästa sätt.

Men när man bor, tränar och reser ihop är det också oundvikligt med dispyter ibland.

– Om det går trögt på ett träningspass och pappa kommer med input om tekniken men jag känner att det är något annat som inte stämmer. Då kan det hända att jag argumenterar emot och att det blir någon svordom här och där, haha, säger Fredrik.

Fredrik kastar kulan bakåt för att träna explosivitet. Foto: Mikael Andersson

"Viktigt att våga förlora"

Den mentala biten är viktig. Janne berättar att de pratar mycket om att allt inte står och faller med ett enskilt mästerskap utan att det förhoppningsvis blir många under karriären.

– Det är viktigt att våga förlora och göra bort sig för då gör man oftast inte det. När jag tävlade kunde jag ibland få handsvett och tänka "om jag missar nu får jag aldrig chansen igen", säger Janne Samuelsson.

Inför Belgrad är Fredrik är rankad som nummer 13 av 16 tävlande. Målen är topp åtta och att höja resultatet från januari och därmed klättra från tredje till andra bäst i Sverige inomhus genom tiderna.

– Det blir tufft men jag siktar på 6000 poäng. Det är magisk gräns att nå, säger han.

Familjen ska titta på plats och Fredrik klappar gärna igång publiken inför grenarna.

– Det är för dem jag tävlar och jag vill bjuda dem på en bra show, säger han.

"Vi har inte känt att vi behöver ändra på ett vinnande koncept", säger Fredrik Samuelsson om att tränas av pappa Janne Samuelsson. Foto: Mikael Andersson

Fredrik ställer fram häckarna som är 106,7 centimeter höga. Foto: Mikael Andersson

Det här är mångkamp

Barn börjar med fyrkamp och från ungefär 12 år läggs en eller två grenar per år på upp till 16 år. Utomhus tävlar kvinnor i sjukamp och män i tiokamp. Inomhus tvälar kvinnor i femkamp och män i sjukamp.

Tiokamp består av 100 meter, 400 meter, 1500 meter, längdhopp, stavhopp, 110 meter häck, höjdhopp, kulstötning, diskus och spjutkasting.

Inomhus plockas spjutkastning, diskus och 400 meter bort för männens del.

Resultatet räknas ut genom ett poängsystem där varje resultat i respektive gren ger en viss poäng. Totalsumman ger slutresultatet. 

Visa merVisa mindre

Det här är Fredrik Samuelsson

Bor: Hässelby villastad

Ålder: 22 år

Gör: Mångkampare i Hässelby SK friidrott.

Aktuell: I helgen tävlar han sitt första inomhus-EM för seniorer, rankad som nummer 13 av 16 tävlande. I somras tävlade han i sitt första utomhus-EM för seniorer där han slutade på plats 10 av 28.

Visa merVisa mindre