Från skrotupplag till oas på en månad

Padeln i Håbo fortsätter att växa. – Men jag tror att marknaden är på väg att mättas, säger Alex Ghanati, delägare och medgrundare till ny- öppnade Padeloasen i Bålsta.

  • Publicerad 14:30, 23 aug 2021

Den hets som varit fram till nu måste ge med sig så
småningom

Tidigare i år rapporterade Mitt i Bålsta om hur Bålsta Padel Club ville bygga ut och deras försök att komma hitta en väg framåt med kommunen. För bara ett par veckor sedan skrev vi om öppnandet av en bana i Häggeby, Skokloster. Alldeles nyss var det så dags igen. Padeloasen har startat upp i Bålsta.

– Vi är fyra vänner som tycker om att spela och saknar någonstans, en mer familjär plats att hänga på. Vi ville skapa en aktivitetsyta som skulle vara mer än bara en padelplan. En där hela familjen kan komma och hänga, spela och ta en kaffe och glass, säger Alex Ghanati.

Pickleball – och cornhole

Mer än padel var det, ja. För trots namnet är det en slags introduktion av en annan sport som är det nya. Det handlar om pickleball.

– Det är väldigt populärt i USA. Det är den snabbast växande sporten där. Det är en racketsport som är väldigt lätt att komma igång med och den passar alla från fem års ålder till åttio, säger Alex och berättar att han självklart hunnit med att testa på sporten.

– Man kan lätt sätta nivån själv, men jag blev sjukt svettig, skrattar han.

Man kommer även kunna spela boule och cornhole (se faktarutan), men namnet är trots allt Padeloasen. Padelbanor fortsätter att växa fram i Sverige. Så frågan är om det verkligen finns en marknad för en till?

– Jag tror att den är på väg att bli mättad, men jag tror inte att det är så att vi kommer att stå tomma. Tvärtom. Men den hets som varit fram till nu måste ge med sig så småningom, säger Alex

– Men vi har inte ambitionen att ha 10–15 banor utan vi vill ha några få och det som har varit klart mest populärt är vår singelbana. Åttio procent av bokningarna har varit på singelbanan.

För nu pustar han och kompisarna annars mest ut att allt är på plats. För allting har gått väldigt snabbt.

– Vi har varit så inne i det. Ytan som vi fick hyra har varit ett skrotupplag. Där var jordmassor, gamla kylskåp, spisar och allt möjligt du kan tänka dig. Det kontraktet fick vi i juni i år och juli började vi bygga. På en månad har vi fixat markarbete, gjutit betong. Vi har jobbat dag och natt. Vi har gjort allting själva.

Självdränerande asfalt

Allting sker utomhus så hur lång den här första säsongen blir återstår att se.

– Vi har anpassat underlaget med självdränerande asfalt och vi håller tummarna, så får vi se. Det är vädergudarna som styr, Särskilt nu när vi kom igång så sent. Det vi hoppas på är att vi kan köra september ut och blir det längre är det bra, säger Alex Ghanati.

Padel

Padel är en racketsport som spelas på en rektangulär bana, vanligen med två spelare på varje sida nätet.

Padel skapades på 1960-talet i Acapulco i Mexico av Enrique Corcuera. Sporten kom först till Spanien och sedan till Argentina, där den fick stor spridning. Padel har sedan dess nått stor popularitet i främst spansktalande länder.

Källa: NE.SE

Visa merVisa mindre

Pickleball

Pickleball kombinerar tennis, badminton och bordtennis. Två eller fyra spelare använder racket av trä eller kompositmaterial för att träffa en perforerad plastboll över nätet. Planens mått och utformning är tagen från badminton och regler liknar de i tennis. Sporten uppfanns på 1960-talet i USA.

källa: Wikipedia

Cornhole

Kast med liten bönpåse. Ja, så kanske den här sporten enklast kan beskrivas. Man har bönpåsar och en planka med ett hål i. Man ska sedan försöka kasta påsarna i hålet. Den som träffar hålet får tre poäng, den som landar på plankan utan att påsen ramlar av får en poäng.

Först till 21 poäng vinner.

Stabil trend: Nedgången av antalet coronafall fortsätter

Få nya fall av covid-19 i Upplands-Bro. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro sjunker för femte veckan i rad.torsdag 21/10 17:17

Nya regler ska få fart på A-traktorn

"Väcker känslor" Snabbare "bilar" men svårare förarprov. Så vill regeringen minska köer och olyckor med A-traktorn.torsdag 21/10 11:32